Ekonomist o inflaciji: Rast cijena hrane bit će ove godine, a možda se prelije i u sljedeću, ali sumnjam da će biti dulje od toga

Twitter

Povećanje cijena voća i povrća te općenito hrane te hoće li doći do još veće inflacije za N1 je komentirao ekonomist Vuk Vuković.

Rekao je kako smo za vrijeme koronakrize imali veliki pad potražnje i smanjenje ekonomskih aktivnosti.

“Dogodilo se da su tvrtke u početku trošile neke zalihe, u jednom trenutku su ih istrošile, a u međuvremenu je pala potražnja i kako je krenuo oporavak i otvaranja, imali ste ogroman porast potražnje za svime. To je povratak na trendove prije covida”, rekao je Vuković.

Istaknuo je da je porasla potražnja, a pritom su se dogodile i neke promjene u opskrbnim lancima.



Osim toga, mnoge tvrtke tijekom koronakrize prestale su naručivati proizvode iz Kine i Indije.

“Te dvije zemlje su najveći dobavljači hrpe sirovina i dobara, bile su zatvorene pa se moralo naći nove dobavljače u Europi. Primjerice, otvorilo se tursko tržište. Ti dobavljači naprosto nisu bili spremni na toliko ogromnu potražnju. Ne možeš zadovoljiti toliku potražnju u tako kratkom roku i naravno, cijena ide gore. Zato mislim da je taj efekt privremen koji će trajati ovu godinu, možda se prelije u sljedeću godinu, ali sumnjam da će ići dulje od toga”, zaključio je Vuković za N1.

Komentari