Ekološka bomba na istoku Zagreba: Ovako završava plastika koju građani odvajaju

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Početkom prošle godine taj je posao za Grad Zagreb obavljao e-Kolektor, u čijem dvorištu u Slavonskoj stoje žute vrećice koje nisu poslane na daljnju obradu, iako je tvrtka uredno plaćena novcem iz gradske blagajne.

Teško je procijeniti, ali na tim se hrpama sigurno nalazi oko 30 tisuća tona otpada. Suludo je da se gomila tolika količina smeća jer je e-Kolektor plaćen za njegovo zbrinjavanje, odnosno za odvoz na uporabu. Nije ni čudno što na različitim natječajima imaju uvijek najniže ponude kad s otpadom ništa dalje ne rade.

Kako tvrdi bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, kod otpada koji je većinom plastika vrenje slatkih tekućina zaostalih u ambalažama stvara bioplin u kojem ima metana, što je golem požarni potencijal. Zašto imaju toliko otpada oko svojih hala i imaju li zaista problema s njegovim odvozom na oporabu, e-Kolektor tvrdi kako je sve kod njih po pravilima službe.

Green team recycling d.o.o. tvrtka nagađa da će biti nasljednica e-Kolektora kad mu se konačno dogodi stečaj. U predstečaju tvrtka je “zbog nelikvidnosti” završila 2017. godine, a njeno je vodstvo tada kazalo da je “u poteškoće došla neizravno, zbog krize Agrokora”. Upravo u sastavu tog koncerna e-Kolektor je poslovao od osnivanja 2014. pa do 2017. kad ju je preuzela Energia naturalis, koju vodi Pavao Vujnovac, vlasnik Prvog plinarskog društva. Kad se preuzimanje dogodilo, na čelu e-Kolektora ostao je Ilija Špikić, poduzetnik iz Jastrebarskog koji je tvrtku 2014. i osnovao, zajedno s Tiskom. Špikić je i sad predsjednik uprave, a kao vlasnici se od prošle godine navode Energia naturalis i Mirjana Špikić. A Špikićima nije e-Kolektor prva tvrtka za otpad koju vode jer devedesetih Ilija sa svojim bratom osnovao Eko-flor plus, koji je, pak, godinu prije osnivanja e-Kolektora prodao CIOS-u Petra Pripuza.



Špikić je i sad predsjednik uprave, a kao vlasnici se od prošle godine navode Energia naturalis i Mirjana Špikić. A Špikićima nije e-Kolektor prva tvrtka za otpad koju vode jer devedesetih je Ilija sa svojim bratom osnovao Eko-flor plus, koji je, pak, godinu prije osnivanja e-Kolektora prodao CIOS-u Petra Pripuza, donosi Večernji list.

Komentari