EKOCID U DALMACIJI U Vranjicu kraj Splita zagađeno more, mještani ogorčeni

Foto: Dalmatinski portal

More u Vranjicu kod Splita u subotu je pokrila gusta bijela pjena koja je tamo završila nakon što se u silosu u Sjevernoj luci aktivirao protupožarni sustav, doznaje se od župana Blaženka Bobana.

Kako je župan Boban izjavio za Hinu, do toga je došlo nakon što se u silosu u Sjevernoj luci iznenada aktivirao protupožarni sustav zbog čega su sada na terenu inspektori Lučke uprave i Lučke kapetanije te inspektori Zaštite okoliša.

“Za sada se utvrđuje sastav pjene, no ne bi trebao biti ekološki opasan s obzirom da se radi o protupožarnom sustavu koji je predviđen za gašenje požara na moru. No, ipak treba pričekati i vidjeti što će analize pokazati”, kratko je rekao župan Boban.

I prije dva tjedna more u Vranjicu je bilo zagađeno, a prije tri mjeseca je bilo prekriveno velikom naftnom mrljom. Zagađenje mora nažalost Vranjičanima su postala svakodnevnica zbog kojih se boje da bi se to moglo odraziti na njihovo zdravlje.



Upravo zato građanska inicijativa ‘Mjesto koje hoće živjeti’ održala je prije dvadesetak dana prosvjed u kojem su se minutu prije podneva svojim brodicama okupili ispred Sjeverne luke. Istodobno su Vranjičani izašli s transparentima na obalu odakle su poručili da im je dosta zagađenja tražeći od odgovornih da nešto poduzmu jer tim učestalim ekocidima nisu samo ugroženi oni već i žitelji Kaštelanskog zaljeva.

Komentari