ECDC objavio novu kartu: Zagreb ipak nije pocrvenio, hrvatska obala narančasta

Posljednjih se dana pričalo kako bi novo izdanje karte Europskog centara za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) za Hrvatsku moglo biti loše. To se, srećom, nije dogodilo jer je hrvatska obala ostala narančasta dok je kontinentalna Hrvatska zelena.

Kakva je situacija s Hrvatskom?

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih, a boja se određuje kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotkom testirane populacije.

Hrvatska je obala na najnovijoj karti ostala u narančastom, što znači da je incidencija potvrđenih slučajeva manja od 50, ali je udio pozitivnih veći od 4 posto ili je 14-dnevna stopa između 75 i 200, a udio pozitivnih među testiranima manji od četiri posto.

Istočni dio Hrvatske ostao je u zelenom što pokazuje da je u tom dijelu zemlje situacija epidemiološki povoljna. Trenutno je narančasta cijela obala, Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska županija, Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija.



Što je s ostatkom Europe?

Ono što je posebno dobro za Hrvatsku jest činjenica da mediteranski konkurenti Hrvatske u ljetnom turizmu u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale i ostaju većinom u crvenom ili tamnocrvenom.

Najbolja je epidemiološka situacija u srednjoj Europi. Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska u potpunosti su u zelenom, kao i veći dio Slovenije i Austrije. U zelenom su i Rumunjska, većina Njemačke i Latvija, dok je ostatak Europe uglavnom označen narančastom ili crvenom bojom.

Komentari