Džanko i Miljavac: Optužnice iz BiH politički su motivirane. Mi bismo njih trebali tužiti

Pavao Miljavac Foto: Facebook

Među 14 visokih časnika HV-a i HVO-a, protiv kojih postoje optužnice iz Tužiteljstva BiH, nalazi se i umirovljeni general bojnik Hrvatske vojske Luka Džanko.

Džanko je istaknuo da iza optužnica stoje politički motivi.

“Ovo je potpuno iznenađenje i neshvatljiv zahtjev. Bljesak je u cijelosti vođen na teritoriju Hrvatske, i stali smo kada smo došli do Save. Osobno sam došao do savskog mosta koji spaja Staru Gradišku s Bosanskom Gradiškom, i jamčim da niti jedan naš vojnik nije prešao u BiH. Štoviše, upravo je s bosanskog područja po nama tukla srpska artiljerija, dakle, logika govori da bismo trebali mi njih tužiti, a ne obratno”, ispričao je za Jutarnji list.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i nekadašnji načelnik Glavnog stožera HV-a Pavao Miljavac još je 2017. izjavio kako ima informaciju da vlasti u Sarajevu imaju gotove optužnice protiv više od deset hrvatskih generala, a sada tvrdi kako se radi o političkom pritisku kojim se želi kompromitirati Republika Hrvatska.



“Te optužnice stoje 15 godina, a pitanje je zašto su izvučene baš sada i kakve će biti reakcije naše države. Ako optužite zapovjednike koji su vodili Bljesak, znači da je čitava operacija bila zločinačka, a to onda kompromitira hrvatsku državu. Nakon što to nisu uspjeli s Olujom, sada žele s Bljeskom”, smatra.

Na pitanje koji su motivi podizanja spomenutih optužnica, ovaj general ne upire prstom u Banja Luku, već u Sarajevo.

“Mislim da je u pitanju bošnjački pritisak zbog Pelješkog mosta. To nije u redu jer mi smo spasili Bihaćki džep, slali streljivo i spašavali njihove teške ranjenike. Ispada kako smo postali prve žrtve Pelješkog mosta”.

Na upit što bi trebala napraviti Republika Hrvatska, on odgovara: “Postoji Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći koji u točki 12. kaže da se neće postupati po politički motiviranoj optužnici ili ako ugrožava sigurnost RH. Prema tome, Ministarstvo pravosuđa treba odbaciti ove optužnice, i uopće ih ne slati DORH-u”.

Komentari