Dvojica policajaca iz Imotskog surađivala s mafijašem iz Nikšića za kojim je bila raspisana međunarodna tjeralica

Vlado Kos / CROPIX

Velika afera trese Policijsku postaju Imotski otkad se doznalo da je njihov djelatnik, 29-godišnji Krešimir D., 15. prosinca uhićen u Sarajevu zajedno s Crnogorcem Draganom Gajićem (33) za kojim je bila raspisana međunarodna Interpolova tjeralica.

Oni su pokušali prevariti vlasnika tvrtke sa sjedištem u Rajlovcu koja se bavi uvozom i izvozom. Došli su mu u civilu te su se predstavili kao policajci iz Hrvatske, pokazavši mu značke MUP-a. Rekli su mu da imaju operativna saznanja kako njegova vozila, osim robe, prevoze i drogu. Njih su mu dvojica kazala kako su došli u Sarajevo pomoći mu kako bi onemogućio daljnji prijevoz droge, te su mu ponudili da će mu oni pokazati gdje i tko stavlja drogu u njegove kamione. Nigdje se ne može doznati jesu li od njega tražili novac za tu protuuslugu ili, pak, nešto drugo.

Špediteru je to njihovo pojavljivanje i nuđenje usluga bilo sumnjivo pa je obavijestio tamošnju policiju. Nakon dolaska patrole, lažni policajci pokušali su pobjeći svojim automobilom, ali su ih pripadnici PU Novi grad nakon kratke potjere uspjeli sustići i uhititi. Utvrdili su da je M. D. iz Metkovića, kako se predstavio vlasniku i policiji, ustvari Dragan Gajić (33) iz Nikšića, Republika Crna Gora, za kojim su Interpol Podgorice i Sud BiH raspisali međunarodne tjeralice.

Drugi akter, hrvatski policajac koji je nakon potjere uhićen, dao je svoj pravi identitet i riječ je o junaku s početka naše priče. On je pušten na slobodu, nakon čega je pozvan u SIPA-u radi davanja izjave.



Dragan Gajić je nakon kriminalističke obrade predan Sudskoj policiji Suda BiH.

Krešimir D. sada se nalazi kod svoje kuće u Imotskom, a prijavljen je za lažno predstavljanje u susjednoj državi i za ilegalni prelazak granice u svojoj državi, te je zbog svega suspendiran iz službe, gdje ga očekuje i disciplinski postupak.

Nakon što su se stvari počele otpetljavati, djelatnici Odjela organiziranog kriminaliteta su četiri dana nakon sarajevskog uhićenja došli i do policajca Stanislava R. (33), koji je, kao i njegov kolega Krešimir D., djelatnik Postaje granične policije Imotski. Njega se sumnjiči da je kao službena osoba iskoristio svoj položaj i ovlasti, koje je prekoračio na način da je u dva navrata tom istom Gajiću u studenom 2020. godine omogućio nezakoniti prelazak državne granice RH iako je znao da su za njim bile raspisane međunarodne tjeralice.

Kako je policijski službenik time ostvario obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja ili ovlasti, uhićen je 19. prosinca te je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Nakon ispitivanja pušten je da se brani za slobode.

Navodno je u PP Imotski u tijeku još jedan slučaj koji sablažnjuje javnost, kad je sin jednog policajca prošlog vikenda “pao” s drogom u BiH, oko Bosanske Gradiške, ali se o tome službeno još ništa ne zna jer događaj nije vezan direktno uz postupanje njegova oca policajca.

Iz PP Imotski stizale su razne informacije da se kriminalci voze u policijskim automobilima, da je sprega kriminala i policije itekako jaka i da policajci koji imaju plaću od 5000-6000 kuna voze “bijesne” aute i imaju luksuzne kuće. Ova su događanja pokazala da u PP Imotski ima posla za četiri Unutarnje kontrole MUP-a i da bi za ovaj “raspašoj” netko itekako trebao odgovarati. Za početak možda sam načelnik PP Imotski Tihomir Nenadić, a nakon toga i njegovi šefovi u PU splitsko-dalmatinskoj, koja o prvom događaju u Sarajevu nije ni izvijestila hrvatsku javnost, po logici da se događaj zbio u susjednoj državi, a to što je u pitanju njihov policajac – nije bilo toliko bitno, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari