Dvojica državljana Afganistana optužena za krijumčarenje migranata u BiH

Ilustracija

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv dvojice državljana Afganistana koje tereti za krijumčarenje ilegalnih migranata, odnosno trgovinu ljudima.

Kako je potvrđeno iz sjedišta tužiteljstva u Sarajevu, optuženi su Emal Amirij (20) iz Afganistana i Matiullah Dawlatzaij (23), koii je podrijetlom iz Pakistana, no ima afganistansko državljanstvo. Obojica optuženih u pritvoru su u BiH.

Tereti ih se tereti da su, djelujući u nakani stjecanja nezakonite imovinske koristi, kao članovi organizirane skupine, s drugim osobama iz Afganistana i Srbije, omogućili da 17 migranata iz Afganistana, Indije i Turske nezakonito uđu iz Srbije u BiH. Među krijumčarenim osobama bilo je i djece, a organizatori su ih 4. studenog čamcima u tri skupine prokrijumčarili preko rijeke Drine.

U optužnici je istaknuto kako je to ilegalne migrante dovelo u smrtnu opasnost, jer je riječ o osobama koje ne znaju plivati, a preko rijeke su prevoženi u nesigurnim malim čamcima.Krijumčare i njihove žrtve su pri ilegalnom prelasku Drine otkrili pripadnici Granične policije BiH.

Komentari