Dvoje ljudi ostalo bez više od milijun kuna, policija upozorava na online prijevare

Ilustracija

Krčka policija provodi kriminalističko istraživanje vezano za počinjenje dva kaznena djela prijevare. Naime, dvije osobe nepoznatim ljudima na internetu uplatile novce. 

U prvom slučaju riječ je o prijevari kojom je oštećena 63-godišnja hrvatska državljanka za oko 450 tisuća kuna. Žena je u proteklih mjesec i pol dana preko društvene mreže ostvarila vezu s muškom osobom iz inozemstva koja je od nje u više navrata tražila novčanu pozajmicu, kako je objavila policija.

Vjerujući njegovim obećanjima o vraćanju duga dovedena je u zabludu, te je na njegove zahtjeve putem bitcoina uplaćivala novac. Nakon što je utvrđeno da je riječ o lažnom profilu osobe na društvenoj mreži, prekinuta je komunikacija između navedenih, a policija provodi sve potrebne mjere i radnje u cilju otkrivanja počinitelja.

Drugu kaznenu prijavu o počinjenju kaznenog djela prijevare je policija zaprimila početkom travnja, kojom je oštećen 72-godišnjak za gotovo 580 000 kuna. On je, naime, putem oglasa na internetu komunicirao elektronskom poštom s nepoznatom osobom koja ga je uvjeravala u mogućnosti brze i velike zarade u kratkom roku.



Tako je 72-godišnjak u vremenu od tri i pol mjeseca na različite račune uplatio gotovo 580 000 kuna, a za koje nije dobio nikakvu zaradu, niti ima informacije o fizičkim ili pravnim vlasnicima tih bankovnih računa.

Policija poziva na oprez

Policija upozorava da građani budu maksimalno oprezni kada komuniciraju s nepoznatim osobama na internetu ili putem društvenih mreža.

Više o internet prijevarama pročitajte ovdje.

Komentari