Dvije najmlađe žrtve korone vjerojatno zaražene u bolnici. Infekcija im dodatno narušila zdravlje

Foto: Dubravka Petric/Pixsell

Najmlađe preminule bolesnice koje su bile pozitivne na covid-19, dvije žene u dobi od 33 i 39 godina, najvjerojatnije su se koronavirusom zarazile u bolnicama u kojima su se liječile od svojih primarnih bolesti, piše u srijedu Jutarnji list.

Obje su žene imale druge teške bolesti, ali covid infekcija sigurno je dodatno narušila njihovo stanje.

“Nitko ne može reći kako bi naša pacijentica završila bez korone. Ona se zbog svog zdravstvenog stanja liječila od kraja 2019. godine, no ovo je bila dodatna komplikacija. Bi li preživjela ili ne, teško je reći, no zasigurno su joj bile veće šanse nego nakon infekcije koronom koja joj je dodatno uzrokovala obostranu upalu pluća”, rekla je za medije doc. dr. sc. Jasminka Peršec, predstojnica Klinike za anesteziologiju KB-a Dubrava, u kojoj se liječila 39-godišnjakinja.

Da je pozitivna na covid ustanovili su u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje je zaprimljena zbog primarnih bolesti. Mario Zovak, v. d. ravnatelja, kaže da se ne može sa sigurnošću ustanoviti je li se zarazila u bolnici ili je došla kao covid pozitivna te da je jednako moguće i jedno i drugo.



“Bolnički sustav nije neprobojan na virus, a postoji opći konsenzus ekspertne skupine Ministarstva zdravstva o kriterijima za testiranje. Dakle, testiraju se svi oni koji idu na operacije i oni za koje znamo da će ispuštati više aerosola, primjerice na gastroskopiji. Ostali pacijenti se pregledavaju na trijaži na ulazu u ustanovu”, kaže Zovak i dodaje da je nemoguće sve testirati jer bi to, primjerice, samo za ambulantne pacijente u njihovoj bolnici značilo 1,2 milijuna testova.

Što se tiče zdravstvenog kadra, oni se testiraju ako dobiju simptome, jer bi se inače morali testirati svakih 48 sati da bi se vodila stalna kontrola koja bi imala smisla. I jučerašnji smrtni slučaj 33-godišnjakinje postavio je pitanje gdje se zarazila, a, kako je za medije rekao dr. Allouch Ali, ravnatelj OB-a Bjelovar, najvjerojatnije se zarazila u bolnici, donosi Jutarnji list.

Komentari