Duž čitave fronte na istoku Ukrajine se nastavljaju teške borbe, Zelenski zahvalio vojnicima

Foto: Facebook

Nastavljaju se borbe duž čitave fronte na istoku Ukrajine, ali i na jugu zemlje. Preciznim napadima ukrajinska vojska nastoji presjeći neprijateljske logističke rute i prometne pravce u smjeru Hersona. Sudeći prema izjavama iz Kijeva, dugo najavljivana ukrajinska protuofenziva ostvaruje uspjehe na terenu.

Ukrajinsko preuzimanje inicijative urodilo je blagim potiskivanjem Rusa na bojišnicama i na jugu i istoku zemlje. Sela Visokopilja u Hersonskoj oblasti i Ozerne u Donecku navodno su ponovno u ukrajinskim rukama.

– Želim zahvaliti vojnicima 63. bataljuna i 103. brigade koji su oslobodili naselje u Donecku. Moram reći ida je 54. brigada u smjeru Lisičansk- Siversk također imala pomak naprijed. Oslobođena su i dva naselja na jugu zemlje, poručio je u sinoćnjem javljanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Kramatorsk, jedna od ključnih točaka



Na ključne žarišne točke, Ukrajina preraspoređuje svježu vojnu snagu. Vojnici 93. mehanizirane brigade koji su sudjelovali u potiskivanju Rusa iz Harkiva, sada su prebačeni na frontu kod Kramatorska.

– Prebačeni smo ovamo jer 93. brigada ima mnogo iskustva i velik broj stručnjaka koji mogu obraniti ovo područje i odbaciti neprijatelja. Prvo trebamo uskladiti bojišnicu, nakon čega krećemo u oslobađanje Donecka i Luhanska, kaže Konstantin, operater dronova 93. mehanizirane brigade ukrajinske vojske.

Rusi u Donbasu ne napreduju već dva mjeseca

Rusi su u Donbasu prestali napredovati prije dva mjeseca nakon osvajanja Lisičanska. Otada nije osvojen nijedan veći grad. Dobro učvršćeni položaji ukrajinske vojske na ravnom terenu bez zaklona Rusima znantno otežavaju kretanje prema Kramatorsku, Slovjansku i Bahmutu, gradovima za koje su Rusi očekivali da će brzo pasti.

U bijegu pred ratnim strahotama deseci tisuća ljudi napustili su područja na istoku zemlje. Oni koji su odlučili ostati unatoč pozivima vlasti na evakuaciju, žive teško. Natalia Belenuk, stanovnica Konstantinivke svjedoči kako grad svakodnevno trpi napade, jedna je granata pala blizu škole, a mjesec dana nisu imali vodu jer je pogođena crpka.

Rusi se pripremili za dugotrajnu borbu na jugu

Ukrajinske vlasti navode da je tijekom vikenda u ruskim udarima u Harkivskoj oblasti uništeno 16 kuća. Napadi su trajali, kaže glasnogovornik državne hitne službe u selu Bezruki Yevgeny Vasilenko – i dok su vatrogasci gasili požare.

Ukrajinski protunapad na jugu zemlje planiran je mjesecima, stoga su ubrzane vojne obuke. Ali Moskva koja se na to pripremala, u Hersonsku je oblast prebacila velik broj oklopnih vozila, vojnika i streljiva zbog čega bi bitka za jug mogla biti duga i iscrpljujuća.

Komentari