Đuro Sessa odlazi, v.d. predsjednik Vrhovnog suda postaje Marin Mrčela

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Dosadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi u utorak istječe mandat. No, kako još uvijek nije izabrana osoba koja bi ga trebala zamijeniti na toj dužnosti, najvišim sudom u Hrvatskoj privremeno će upravljati zamjenik predsjednika Marin Mrčela.

Podsjetimo, zbog nesuglasica između predsjednika Zorana Milanovića i parlamentarne većine ponavlja se natječaj za novog predsjednika ili predsjednicu Vrhovnog suda. Milanovićeva kandidatkinja Zlata Đurđević, nije potvrđena.

Na čelu Vrhovnog suda Sessa je bio od 20. srpnja 2017. Prijavio se i za novi mandat na prvom javnom pozivu koji je Državno sudbeno vijeće (DSV) raspisalo ove godine po novim zakonskim odredbama, no Milanović ga nije predložio Saboru. Isto tako, predsjednikovo povjerenje nije dobio niti jedan drugi prijavljeni kandidat.

Na drugi DSV-ov javni poziv, raspisan nakon što je Ustavni sud zaključio da predsjednik RH Saboru može predložiti samo kandidata koji se prijavio na javni poziv DSV-a, Sessa se nije javio. Više je puta ponovio da to neće učiniti jer ga predsjednik, koji je na toj dužnosti želio profesoricu sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević, očito ne želi predložiti Saboru za imenovanje.



Preuzimanje dužnosti suca ovlaštenog za obavljanje poslova sudske uprave Mrčela u ponedjeljak nije želio komentirati. Najavio je da će Vrhovni sud u utorak objaviti priopćenje.

 

Komentari