Đuro Sessa: Neki predmeti neće moći doći na red dok se sve ne unormali

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa je rekao da su potres i širenje zaraze koronavirusa izazvale poremećaje u radu sudova. Oni se polako u sklopu treće faze popuštanja mjera vraćaju radu, no i dalje organičeno.

Sudovi su neko vrijeme stali, obavljali su se samo najhitniji predmeti, uglavnom vezani uz ljudska prava poput slobode, zdravlja, zaštite maloljetnika, rekao je Đuro Sessa.

Premda su se počeli prilagođavati i u sklopu treće faze popuštanja mjera polako se vraćaju radu, onaj ritam i opseg, kakav je bio prije zaraze, neće se još neko vrijeme ostvariti dok postoje upute zdravstvenih vlasti kako postupati, istaknuo je.

“Osnovni problem sudova prvog stupnja je potreba zaštite fizičke distance među ljudima. U nekim sudovima je situacija bolja gdje su sudnice veće. Neki predmeti neće moći doći na red dok se sve ne unormali. Na Vrhovnom sudu nismo doživjeli neki pad u produkciji,” kazao je Sessa.



Premda je broj rješenih predmeta manji, i priljev je manji. Nastupila je viša sila koja je blokirala funkcioniranje cijelog društva pa tako i sudova, rekao je. To je posebno vidljivo u prvostupanjskom postupku gdje je sve vezano uz rad sa strankama.

Napomenuo je da ročište na daljinu nije u zakonu razrađeno:

“Postoje tendencije da se to može, ali rasprava je strogo kontrolirani događaj. Kod rasprava na daljinu se otvaraju brojna pitanja. Trebalo bi zakonski preciznije odrediti kad se to može, jer je u raspravi važno da svi vide sve što se događa.”

Rekao je da se u većim sudnicama može organizirati rasprava, suci će dijeliti sudnicu, podijeiti se, a mjere će biti i na samom ulazu u sud (kontrole, dezinfekcije, maske, organičen broj ljudi na hodnicima). Svi sudovi će početi s ograničenim radom od 11. svibnja, no sve će diktirati epidemiološka pravila, istaknuo je Sessa dodajući:

“Boli me animozitet prema onome što se u sudovima događa. Nisam optimist, vjerojatno će se to iskoristiti da se ponovno napada sudove.”

Zasad se ne govori o smanjenju plaća u sudstvu, kazao je Sessa, prenosi N1.

Komentari