Dumbovićev sin kupio gradsko zemljište za vrlo nisku cijenu, Grad zbog toga mijenjao pravila

Afere sa zemljištem u Petrinji se nastavljaju, čini se da je Grad dva zemljišta u poduzetničkoj zoni Mošćenica jeftino prodao tvrtki Titan Commerce, koja je u vlasništvu snahe gradonačelnika Darinka Dumbovića, a čiji je direktor njegov sin Darko Dumbović.

Tvrtka Titan Commerce na natječaju 2015. godine kupuje zemljište u poduzetničkoj zoni površine 2764 četvornih metara za iznos od 56.000 kuna. Potom u travnja sljedeće godine, na idućem natječaju, tvrtka Extilum Holding AB iz Švedske kupuje dvije parcele površine 3531 metar kvadratni za 72.620 kuna, kako doznaje Telegram.

Ta prodaja je propala, pa u prosincu te nekretnine kupuje, za istu cijenu, Titan Commerce. Naime, na jednom od tih zemljišta Grad nema zabilježeno pravo prvokupa u trajanju pet godina, što je bio propisani uvjet kada je gradska uprava jeftino prodavala parcele poduzetnicima.

Iz Grada su odgovorili kako je to zato što se ‘pravo prvokupa može izbrisati onima koji to zatraže, a potrebno im je u svrhu hipotekarnog zaduženja.



Za tu česticu tvrtka je tek sada dobila nepravomoćnu građevinsku dozvolu, a zatražila ju je lani u srpnju, gotovo četiri godine nakon kupovine. S građevinskom dozvolom moći će prodati to zemljište po povećanoj cijeni, bez da su pokrenuli proizvodnju i ispunili uvjete po kojima su čestice dobili za upola manju cijenu od tržišne, zaključuje Telegram.

Iz Grada navode kako su definirali cijene tako da privuku ulagače te ističu da je to potpuno legitimno i transparentno. No, to je u proturječju s Odlukama gradskog vijeća iz 2014. i 2015., gdje piše da se početne cijene za nekretnine utvrđuju prema procijenjenoj tržišnoj vrijednosti zemljišta odnosno prema nalazu i mišljenju ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke.

Grad Petrinja prodao zemljište za vrlo nisku cijenu pa ga otkupio za više od pola milijuna kuna

 

Komentari