Đulija Malatestinić iz Stožera PGŽ: Pravovremeno smo išli s mjerama

screenshot N1

Đulija Malatestinić iz Stožera PGŽ govorila je o strožim epidemiološkim mjerama koje su od danas na snazi u toj županiji.

“Mjere koje su danas na snazi dobro su promišljane zbog konstantno velikog broja zaraženih, ali i popunjenosti bolničkih kapaciteta”, istaknula je Đulija Malatestinić.

Kaže kako trenutno imaju 208 pacijenata s teškim kliničkim slikama koji se liječe u KBC-u, što je Stožeru bilo opravdanje za strože mjere.

“Pravovremeno smo išli s njima. U ožujku smo išli s jačim mjerama, jer smo znali da dolaze uskršnji blagdani, kada dolazi do pojačanog druženja, no nakon tjedan dana smo vidjeli da to ne pomaže i predložili smo strože mjere.



Od veljače prošle godine smo pokazali izuzetnu suradnju svih djelatnika na području županije, neovisno o tome tko je osnivač. Imamo tjedne koordinacije, dnevnu komunikaciju i jedino tako možemo promišljati adekvatnu skrb za pacijente”, rekla je Đulija Malatestinić.

Epidemiolozi ukazuju stalno da se u trećem valu susrećemo s daleko patogenijim virusom koji izaziva veću stopu težih kliničkih slika, pogađa mlađe i traži veće kapacitete u bolnicama za liječenje, ističe.

“KBC ima 250 mjesta maksimalnog kapaciteta, no angažirali smo i dodatne kapacitete.

Kada gledamo krivulje, 14-dnevne kumulativne incidencije su u svim županijama prilično slične – svjedočili smo porastu u drugom valu, padu u siječnju i porastu u ožujku. No u PGŽ se testira mnogo više nego na razini cijele zemlje i to PCR tehnologijom. U prilog toj aktivnoj skrbi govori i suradnja s primarnom zdravstvenom zaštitom. Oko 95 posto pacijenata je u njihovim rukama, a 5 posto u bolnicama”, rekla je Đulija Malatestinić, za N1.

Komentari