Dugine obitelji: Paljenjem gej para i djeteta direktno se poziva na mržnju prema manjinskim skupinama

Udruga Dugine obitelji podnijet će kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala KD “Bakove svečanosti” u Imotskom zbog spaljivanja lutke koja predstavlja istospolni par koji drži dijete, a incident na imotskom karnevalu osudio je i dio političara, na čelu s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

“Okolnost da je spaljivanje figure koja simbolički prikazuje gej par s djetetom počinjeno u sklopu karnevala ne može otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na narodni običaj ili neozbiljnost događaja budući da nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem gej para, i što je najgore, djeteta, direktno poziva na mržnju prema manjinskim i često diskriminiranim skupinama u društvu”, priopćile su Dugine obitelji.

Širenje neprijateljstva prema “duginim obiteljima” i djeci u domovima

Iz udruge ocjenjuju da je takav čin nedopustivo poticanje na mržnju, diskriminaciju i nasilje te širenje neprijateljskog okruženja, kako prema “duginim obiteljima”, tako i prema djeci koja svoje djetinjstvo provode u domovima za nezbrinutu djecu.

Ističu da u Hrvatskoj prema zadnjim istraživanjima gej i lezbijski parovi s djecom kao najveći izazov u svakodnevnom životu upravo navode moguće reakcije okoline.



“Ovo je za svaku osudu, kakva poruka se šalje našoj djeci, djeci koja danas u Hrvatskoj odrastaju sa svojim lezbijskim majkama ili gej očevima? Kakva poruka se šalje djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, da ih je OK spaliti zato što neka odrasla osoba ne može shvatiti da im netko želi pomoći da svoje djetinjstvo ne provedu u domu”, rekao je koordinator udruge Daniel Martinović.

Prije dvije godine, podsjetio je Martinović, simbolično su spaljene zastava duginih boja i slikovnica “Moja dugina obitelj”. Upitao je što se iduće mora dogoditi kako bi institucije reagirale te hoće li premijer, predsjednik, ministrice i ministri i dalje šutjeti u takvim situacijama.

‘Napad na manjinu unutar manjine’

“Možemo shvatiti spaljivanje krnje koji predstavljaju nekoga na poziciji moći i ismijavanje elita, ali napad na manjinu unutar manjine, i to na one koji žele konkretno pomoći najranjivijem članovima našeg društva, napuštenoj djeci u domovima, jednostavno je neprihvatljiv i užasavajući”, ocijenio je.

Institucije u Hrvatskoj, tvrdi, imaju dugu povijest odbacivanja kaznenih prijava u kojima su kao žrtve navedene LGBTI osobe. Fizički napadi, koji predstavljaju zločin iz mržnje, karakteriziraju se kao uznemiravanje javnog reda i mira, dok se govor ili poticanje na mržnju u javnom prostoru opravdavaju kao neozbiljni ili društveno prihvatljivi činovi.

U kaznenoj prijavi pridružit će im se i druge udruge koje se bave zaštitom LGBTI prava i zaštitom djece, a u ovom kratkom roku javilo im se i mnoštvo privatnih osoba zgroženih ovim činom, istaknuo je Martinović.

Divjak: Djeci se šalje loša poruka

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak je uoči konferencije “EIT Awareness Day” ocijenila da je riječ o neprihvatljivoj situaciji i da se time mladima i djeci šalje loša poruka.

“Stvarno bismo svi trebali tu imati puno više odgovornosti. Ovo nije situacija koju bismo mogli opravdati ni na koji način, pa niti karnevalom”, poručila je ministrica.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da retorika ostaje potpuno ista te da je osobno i kao potpredsjednik HDZ-a izričito protiv svakog oblika nasilja i svega što prejudicira nasilje.

“S obzirom da se nalazimo u vrijeme poklada, maškara, sjetit ću se kada su spaljivane lutke premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. Ako ćemo to gledati kao šalu u kontekstu dana u kojima se to dogodilo, nekako mogu razumijeti. Drugačije, apsolutno nikako”, rekao je ministar.

Dodao je da nastojanju sijanja mržnje treba stati na kraj u svim dijelovima Hrvatske, bez obzira na dob počinitelja, njihovu nacionalnost, spola ili bilo čega sličnoga.

Osudama se priključio i HNS, koji u priopćenju poručuje kako “skandal u Imotskom pokazuje da borba za ljudska prava nikada ne smije stati i da ekstremizmima bilo koje vrste ne smije biti mjesta u društvu”.

Komentari