Dubrovački gradonačelnik: Što se čeka!? Moramo biti brži i organiziraniji, svi britanski turisti će nam pobjeći u Grčku

Tonci Plazibat / CROPIX

Ako Ministarstvo turizma i Ministarstvo vanjskih poslova uskoro ne potpišu bilateralni sporazum s Velikom Britanijom, britanski turisti pobjeći će nam u Grčku i Cipar, poručio je za Jutarnji list gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković upozorivši kako su ostale zemlje Mediterana Britancima već omogućile prelazak granice s potvrdom o cijepljenju, a Hrvatska iz nepoznatog razloga još čeka.

“Mi naprosto moramo biti brži i organiziraniji, Grčka je već poslala jasnu poruku na britansko tržište najavivši im kako će u zemlju, osim uz pomoć negativnog testa ili potvrde da su stekli imunitet na covid-19, Britanci moći ulaziti i s potvrdom o cijepljenju. Isto je napravio Cipar, Portugal je u dovršetku tog procesa, a jedino Hrvatska i Španjolska još nisu definirale pravila igre ni to iskomunicirale prema Velikoj Britaniji”, zabrinut je Franković.

Destinacije

Ulje na vatru ovih dana dolijevaju i tekstovi koje objavljuju britanske novine, s jasnim pregledom kakav će status Britanci ovog ljeta imati na pojedinim tržištima, a u kojima jasno piše kako uvjeti za Hrvatsku – još nisu definirani.

U tekstu pod nazivom “Vaš vodič za najbolje europske ljetne destinacije – i kada ih možete posjetiti”, britanski The Sun 13. ožujka daje pregled otvaranja i pravila prelazaka granice za Grčku, Španjolsku, Italiju, Portugal, Cipar, Francusku, Kanare, Baleare, Tursku i Hrvatsku.



Apsolutni hit je, naravno, Grčka koja je među Britancima i inače jedna od najpopularnijih destinacija, no ove godine dodatno se uzdigla zbog najave da će cijepljene Britance preko granice puštati od 1. svibnja. Portugal je najavio da će nakon 16. ožujka najvjerojatnije ukinuti zabranu letova prema Velikoj Britaniji te u zemlju početi puštati one koji su stekli imunitet na bolest ili imaju negativan PCR test.

Cipar se za zdrave i cijepljene Britance također otvara 1. svibnja. Od prošlog petka olakšan je ulazak Britanaca i u Francusku, koja ih je skinula s liste rizičnih zemalja, a slične najave stižu i iz Turske.

Kad je u pitanju naša zemlja, The Sun navodi da još nije poznato kad će Hrvatska preko granice početi propuštati turiste koji imaju potvrdu da su cijepljeni, a citiraju i Frankovića koji se zalaže da se postigne dogovor o prelasku granica na temelju potvrda o cijepljenju.

Kako je pojasnio za Jutarnji list, interes Britanaca za Hrvatsku iznimno je velik, no buking se formalno-pravno gotovo i ne događa, jer još nije jasan naš stav o prelasku granice za cijepljene osobe, a što je Britancima osobito važno.

Posebni timovi

“Hrvatska čeka neki stav Europske komisije, no nas zapravo ništa ne priječi da samostalno donosimo odluke odnosno potpisujemo bilateralne sporazume s trećim zemljama, u koje spada i Velika Britanija. Trenutno je situacija takva da oni prilikom ulaska u Hrvatsku moraju provesti 14 dana u karanteni, a s takvim odredbama nema šanse za ikakve značajnije brojke s tog tržišta.

Velika Britanija ima posebne timove ljudi koji su zaduženi za definiranje priče oko turizma i prelaska granica, oni su tu puno aktivniji od Europske unije i mi se naprosto moramo trgnuti i potpisati bilateralni sporazum s tom destinacijom koja je ključna za Dubrovnik, ali je još važnija za splitsko područje koje iz Velike Britanije ostvaruje znatno veći promet od Dubrovnika”, rekao je Franković te potvrdio kako im slično sugeriraju i čelnici najvećih britanskih aviooperatera.

“Oni su potvrdili linije, no dok god nismo definirali kada se taj promet i pod kojim uvjetima može početi događati, ne možemo se pomaknuti. Ne možemo više čekati. Govoriti kako je dobra sezona ostvariti 50 posto prometa u odnosu na godinu ranije nije baš objektivno”, poručio je dubrovački gradonačelnik, piše Jutarnji list 

Komentari