Dubrovačka policija razbila lanac krijumčara kokaina

Profimedia

Uskok je u četvrtak, nakon prijave dubrovačko-neretvanske policije, pokrenuo istragu protiv troje hrvatskih i jednog talijanskog državljanina osumnjičenih za krijumčarenje najmanje 146 kilograma kokaina kojim je ta skupina zaradila barem 32 milijuna kuna.

Troje hrvatskih državljana, muškarci od 59 i 44 godine te 55-godišnja žena uhićeni su u srijedu na području Metkovića i Zagreba, dok je 50-godišnji talijanski državljanin u pritvoru još od lipnja 2020. kada je u njegovom vozilu u pograničnom području Ploča pronađeno oko 25 kilograma kokaina, kažu u policiji.

Dodaju da je riječ je o jednoj od najvećih zapljena kokaina u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj, a koja je rezultirala nastavkom policijske akcije.

Organizator zločinačkog udruženja navodno je 59-godišnjak, koji je financirao i razradio detalje transporta kokaina teretnim brodovima u Luku Ploče, odakle je dalje organizirao njegovu distribuciju po Hrvatskoj i Italiji. Radi se o kokainu vrlo visoke čistoće od gotovo 77 posto koji bi na uličnom tržištu vrijedio preko 100 milijuna kuna, istaknula je policija.



U policiji pojašnjavaju da je 59-godišnjak tijekom 2020. s ostalim članovima skupine razradio nabavu i distribuciju kokaina do pločanske luke, nakon čega je 44-godišnjak uzeo kokain na čuvanje, a potom ga po uputama 59-godišnjaka I 55-godišnjakinje predavao kupcima u Opuzenu i Metkoviću. Jednu od tih pošiljki preuzeo je spomenuti talijanski državljanin koji je uhićen u Pločama.

Prema navodima policije, skupina je prokrijumčarila najmanje 146 kilograma kokaina, čime su osumnjičenici zaradili najmanje 32,6 milijuna kuna koje je šef skupine podijelio među članovima zločinačkog udruženja proporcionalno njihovim ulogama.

Protiv svih četvero osoba Uskoku je policija podnijela prijave, a troje hrvatskih državljana je rano jutros sprovedeno pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.

Komentari