Državni vrh i predstavnici stradalih odali počast žrtvama Jasenovca

Cropix

Državni vrh danas je odao počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika. Predstavnici državnog vrha u zajedničkoj su koloni, prvoj takvoj nakon pet godina, uz posebne mjere položili vijence i cvijeće.

Državni vrh i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista u Jasenovcu su podno spomenika “Kameni cvijet” položili vijenac i cvijeće u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika.

Zajednički vijenac položili su predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a po cvijet su u spomen na žrtve položili predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin.

Kraus: Ako se situacija ne promijeni, neću biti ovdje sljedeće godine

Predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus rekao je kako je u Jasenovac došao u ime 6 milijuna stradalih.



“Došao sam ovdje pružiti ruku dobre volje, da riješimo sve naše probleme i da sve hipoteke koje sramote ovu zemlju u svijetu stavimo ad acta. Ako se situacija ne promijeni, sigurno neću biti ovdje sljedeće godine”, rekao je Kraus.

Jandroković: Želimo njegovati kulturu sjećanja

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je kako je došao kako bi osudili karakter ustaškog režima.

“Ta poruka je važna zbog mlađih generacija kako bi shvatili da mir, sloboda i demokracija ne dolaze sami po sebi te se za njih treba boriti. Nikad više ne smijemo dozvoliti da se dogodi zlo”, rekao je.

Plenković: Želimo njegovati kulturu sjećanja

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je obilježavanje okupilo sve ključne sudionike državne vlasti.

“Kontinuirano pokazujemo naš pijetet prema žrtvama. Želimo u Hrvatskoj njegovati kulturu sjećanja. Moramo ponoviti koliko je važno da mlade generacije budu svjesne strahota koje su se ovjde dogodile”, rekao je Plenković.

Premijer je istaknuo kako se politika koju njegova vlada vodi bazira na osudi zločina.

“Istina koja se dogodila mora biti jasno vidljiva svima”, rekao je premijer.

Milanović o ZDS

Medijima se u Jasenovcu obratio i predsjednik Zoran Milanović.

“Drago mi je da smo nakon puno vremena došli ovdje u ovom sastavu. Dobro je da je na komemoraciji napokon izbjegnuta govorancija. Ja sam se ovjde nagovorio već, ali sad je dosta”, rekao je Milanović i naglasio kako je Jasenovac jedno od najgorih mjesta Drugog svjestkog rata.

Rekao je i kako onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod “ZDS” borio samo za RH mora znati da se borio i za NDH te pod potpuno krivim geslom.

“Nadam se da će neke stalno iritantne teme nakon pandemije splasnuti”, rekao je.

Osvrnuo se i na situaciju u Zagrebu nakon potresa i ustvrdio je kako gradska vlast u normalnim okolnostima nije marila za stanje u Donjem gradu.

“Velik novac bio je na raspolaganju za ulaganje, a nije učinjeno ništa. Ove điđe i lampice – to je ništa”, rekao je Milanović.

Komentari