Državni tajnik za graditeljstvo: Ne vidim potrebe da se ide raditi drugi zakonski akt samo za područje Petrinje, Siska i Gline

Zeljko Uhlir/ Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, komentirao je stanje nakon potresa na području Petrinje, Siska i Gline.

“Postupali smo organizirano da se smanji stihija, kako ne bi nastale nove žrtve”, rekao je Željko Uhlir dodajući da se reagiralo na vrijeme iako su građani prikupili pomoć za pogođene građane prije države.

Državni tajnik je rekao da je lijepo što su se privatne tvrtke i građani tako brzo organizirali, no država ima svoje korake. “Državi je nekad teže reagirati zbog propisanih postupaka”, kazao je Uhlir.

Govoreći o popisivanju štete rekao je da su ovaj put, u odnosu na potres u Zagrebu, službe brže reagirale pa su inženjeri i građevinari promptno upućeni na teren, a Ministarstvo graditeljstva otvorilo je call centar i broj 08002021 na koji se građani mogu javiti za procjenu oštećenja zgrade.



Komentirajući hoće li se sad ići u izradu novog zakona ili će se samo širiti postojeći, Uhlir je rekao da ovaj Zakon o obnovi Zagreba i susjednih županija, je lex specialis, zakon za takvu situaicju.

“Imamo prvi program mjera za postupanje na terenu i ne vidim potrebe da bi se drugi zakonski akt išao raditi samo za ovo podučje. Može se odlukom Vlade promijeniti dva-tri članka i on može biti brzo operabilan”, istaknuo je državni tajnik za N1.

Komentari