Državni tajnik Uhlir radio je na Zakonu o obnovi, pa je među prvima dobio pomoć: Obnavlja zgradu u centru Zagreba

Davorin Visnjic/PIXSELL

Zgrada u centru Zagreba u kojoj živi državni tajnik iz Ministarstva graditeljstva Željko Uhlir, predsjednik zagrebačkog HNS-a, koji je radio na Zakonu o obnovi iskoristila je 102,6 tisuća kuna državne pomoći za zaštitu i popravke koji su nastali u potresu u ožujku, piše u petak Jutarnji list.

Željko Uhlir je u toj zgradi vlasnik “tri stana i suvlasnik podruma, njegov sin vlasnik još jednog stana, a otac vlasnik jednog podruma”.

Podigli su u međuvremenu i kredit od 1,7 milijuna kuna, kaže državni tajnik Uhlir, te računaju na “refundaciju dijela novca (od državne i lokalne samouprave) koji će iskoristiti za konstrukcijsku sanaciju”.

S obzirom da se vladajući pozivaju na visok stupanj transparentnosti prilikom obnove koja slijedi, dnevnik je zanimalo koliko je novca već povukla zgrada u kojoj je suvlasnik državni tajnik koji je radio na samom Zakonu o obnovi, a pitali su i pravne stručnjake kako gledaju na tu situaciju.



Anamarija Musa, profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu, kaže da je važno u takvim situacijama unaprijed deklarirati vlastiti interes.

Predstojnica Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Sanja Barić, smatra da u takvom slučaju dužnosnik mora javno reći u kakvoj se situaciji nalazi.

Prvi čovjek Fonda za obnovu Damir Vanđelić kaže da će zahtjev zgrade u kojoj je suvlasnik Uhlir biti tretiran na jednak način kao i svi ostali. “Njegov zahtjev neće moći ni na koji način biti u prednosti i imat će isti tretman kao i svi ostali zahtjevi”, kaže Vanđelić, donosi Jutarnji list.

Komentari