Državni tajnik u MORH-u: Nesretni slučajevi nisu se dogodili zbog stanja u službi, pritiska ili mobinga

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL//EU2020

Nešto se čudno događa s pripadnicima hrvatske vojske. Naime, u nešto više od mjesec dana, izvan službe, smrtno je stradalo pet pripadnika Oružanih snaga Hrvatske. Što se događa za N1 je komentirao Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane. 

“Prije svega, želim u ime Ministarstva obrane obratiti obiteljima izraziti sućut. Svaki ljudski život je nenadoknadiv. Ono što MORH radi cijelo vrijeme je da prati takva događanja, radi na preventivnom djelovanju i sprječavanju da se takvi događaji dogode u sustavu. Nažalost, MORH i oružane snage nisu izuzete iz društva, a neki podaci ukazuju na to da je u 2020. od suicida umrlo 566 osoba, to je 14 na 100 tisuća. MORH je ispod tog prosjeka, ali još jednom ponavljam – svaki ljudski život je nenadoknadiv i naša obaveza i uloga MORH-a je vidjeti kako te događaje svesti na najmanju moguću mjeru i eventualno spriječiti ovakve događaje”, istaknuo je Jakop.

Dodao je da zapovjednici i psiholozi konstantno prate zdravstveno stanje vojnika, a provode se i dodatne analize.

Jakop je rekao kako “živimo i u još jednim dodatnim okolnostima, to je Covid-19 i nekako smo došli do spoznaja da nijedan slučaj koji se dogodio nije se dogodio zbog nekog stanja u službi, nekog mobinga, pritiska ili nečeg trećeg”.



Zapovjednici i psiholozi u vojsci će se dodatno educirati’, rekao je Jakop

Pojasnio je da je to najčešće teška životna situacija ili nekako vezano za određene ovisnosti.

“I dalje provodimo sve aktivnosti i pokušat ćemo nekako preventivno djelovati. U tom dijelu smo i poduzeli određena osvježenja programa, što se tiče školovanja, ali i da se pomogne zapovjednicima i psiholozima koji rade s ljudima kako bi se moglo preventivno djelovati”, rekao je Jakop.

Prema njegovim riječima, zapovjednici i psiholozi će se dodatno educirati kako bi se lakše prepoznalo koji vojnici imaju problema. Iako u MORH-u ima dovoljno psihologa, kako je istaknuo, svaki sustav gleda “ka boljem, većem, jačem”.

‘Pripadnicima HV-a koji su konzumirali drogu prijeti stegovni postupak i nečastan otpust’

Osvrnuo se i na slučaj petorice pripadnika Hrvatske vojske koji su konzumirali droge i zbog toga im prijeti stegovni postupak i nečastan otpust. Jakop je rekao da slučaj još nije zaključen, ali da je u MORH-u nulta stopa tolerancije za konzumiranje droga.

“Dosad nismo pronašli ni u jednom slučaju da je u određenim vojnim objektima bila droga, da bismo zaključili da je konzumiranje bilo unutar vojnih objekata. Svi slučajevi ukazuju da je to bilo izvan službe”, naglasio je.

Na upit o tome povezuju li smrti i konzumiranje droga s pandemijom koronavirusa odgovorio je kako “svaki čimbenik ima utjecaj na konačnu sliku”.

“Na nama je da sagledamo sve te čimbenike i vidimo kako oni sinergijski mogu dovesti do boljeg rezultata, ali eventualno ako mogu dovesti do lošijeg rezultata nego smo mi željeli. Ali ovog trenutka ne možemo reći da je samo covid taj koji je utjecao… Svi pokazatelji koji su nam dostupni do sada pokazuju da nije bilo razloga koji bi iz sustava utjecali na donošenje takvih odluka”, zaključio je Jakop za N1.

Komentari