DRŽAVNI BILJEZI OTIŠLI U POVIJEST! Jednostavnije do dokumenata, ali državi 80 milijuna kuna manje

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ako ste ikada podizali neki dokument u Poreznoj upravi ili nekoj drugoj državnoj instituciji, za to vam je bio potreban biljeg kojeg je, naravno, trebalo kupiti. Tako je za izdavanje 177 dokumenata do 1. rujna ove godine, uz svu dokumentaciju trebalo kupiti i državne biljege. No, ima i jedna dobra vijest, a to je da od sada biljezi više nisu potrebni!

Naime, od 1. rujna biljege više ne treba kupovati ni za izdavanje prometne i vozačke dozvole, putovnice, domovnice te još niza ostalih dokumenata.

Od 1. rujna na snagu je stupila nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi. Iz Porezne uprave za RTL su potvrdili da se očekuje da će zbog toga u državni proračun biti uplaćeno 80 milijuna kuna manje godišnje.

“To znači da je strankama, a i nama na neki način jednostavnije. Znači, sve isprave i potvrde iz državnih matica i knjige državljana kao iz popisa birača, kad govorimo o oblasti našeg gradskog ureda za opću upravu, je oslobođeno od naplate upravne pristojbe”, rekla je Asja Ettinger, pomoćnica pročelnika za građanska stanja u zagrebačkom gradskom uredu za upravu.



Dodala je kako se upravni postupci više ne naplaćuju.

To znači da je, primjerice, besplatna promjena osobnog imena. Naplaćuje se jedino sastavljanje zapisnika za prijavu namjere sklapanja braka.

“To iznosi 70 kuna i ako se radi o građanskom obliku, onda je cijena dokumentacije za sam čin sklapanja braka 140 kuna”, istaknula je Asja Ettinger za RTL.

Komentari