Državljani Australije uz cijepljenje uskoro mogu opet putovati u inozemstvo

flickr

Australija je potvrdila da će sljedeći tjedan ukinuti zabranu koja je onemogućavala njezinim građanima putovanja u inozemstvo bez posebnog dopuštenja, piše BBC.

Australci su proveli 19 mjeseci pod jednim od najstrožih pravila o putovanjima u svijetu, kako bi se pokušalo spriječiti širenje pandemije koronavirusa.

Od 1. studenog ljudi više neće trebati nikakvo posebno dopuštenje da bi napustili zemlju, pod uvjetom da su u potpunosti cijepljeni. Zasad se radi samo o Australcima, ali neka od pravila za strance također će uskoro biti olakšana, rekla je vlada.

“Prije kraja godine predviđamo da ćemo moći primiti u potpunosti cijepljene radnike i međunarodne studente”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Karen Andrews u priopćenju.



Premijer Scott Morrison pozdravio je najavljeno otvaranje granica, rekavši da je vrijeme da se Australcima vrate njihovi životi.

Trenutno oni koji napuštaju Australiju, koja je imala više od 160.000 zaraženih koronavirusom i 1653 smrtna slučaja, mogu to učiniti samo u iznimnim slučajevima. Ulazak u zemlju također je dopušten samo iznimno, a postoji i maksimalan broj onih koji mogu ući u Australiju.

Australci ispod 12 godina bit će izuzeti od obveze cijepljenja da bi putovali, a ostali necijepljeni putnici i dalje trebaju posebno dopuštenje i moraju u karantenu u za to predviđene hotele 14 dana po povratku.

Komentari