Država istražuje smrt zagrebačkog gradonačelnika!

Izvidi uključuju prikupljanje medicinske dokumentacije, telefonskih poziva hitnoj i ispitivanje svjedoka kako bi se točno utvrdilo što se dogodilo u noći smrti nakon niza kontradiktornih izjava Bandićevih suradnika.

Državno odvjetništvo počelo je izvide o okolnostima smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Ovo znači kako će državna tijela ipak uključiti i pokušati rasvijetliti što se točno događalo kobne noći 27. veljače na zagrebačkom Vrhovcu gdje je gradonačelnik preminuo od masivnog srčanog udara.

“U tijeku je provođenje izvida, a nakon provedenih izvida, javnost će o utvrđenome biti obaviještena”, rekla je Ksenija Jurin Pajić, zamjenica zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika.

Za ispitivanje okolnosti smrti ne bi bilo pravne osnove da građanin Stjepan Perko nije podnio kaznenu prijavu prije 11 dana. I to nakon što je u javnost izašlo niz kontradiktornosti u svjedočanstvima onih koji su tvrdili da su tu večer bili s pokojnim Bandićem.



Perko je kazneno prijavio Bandićeva suradnika Gzima Redžepija, blisku suradnicu Nataliju Pricu, poduzetnika Sergija Ivanovića i nepoznatog počinitelja.

Što znači provođenje izvida?

Provođenje izvida znači da kaznena prijava nije a priori odbačena, nego Općinsko državno odvjetništvo želi skupiti sve dokaze koje su im na raspolaganju prije nego donesu konačnu odluku.

U svom odgovoru nisu samo specificirali hoće li oni to sami raditi ili su dali nalog policiji da to odradi.

Provođenje izvida uključuje provjeru medicinske dokumentacije, nalaza obdukcije, poziva Hitnoj pomoći i po potrebi svjedočenja onih koji su tu večer bili uz gradonačelnika, ali i medicinskog osoblja koje je pokušalo pomoći gradonačelniku, te drugo potrebno prikupljanje dokaza. Pitali smo ih i jesu li već ispitali neke svjedoke, ali nam na taj dio pitanja nisu odgovorili. Medicinske dokumente i provjere poziva i mogu obaviti samo službena tijela poput Državnog odvjetništva i policije.

Nakon što provedu izvide, na osnovu prikupljenih dokaza će Državni odvjetnik donijeti odluku hoće li biti elemenata i za otvaranje istrage, što bi značilo da postoji više nego osnovana sumnja da se gradonačelniku nije na vrijeme pomoglo. Druga opcije je da tu tezu dokazi ne potvrde, tada se dokonosti smrti neće više ispitivati, ali će barem nezavisno tijelo sve provjeriti i utvrditi činjenice nakon kontradiktornih izjava Bandićevih suradnika, piše 24 sata.

 

 

Komentari