Drugi slučaj zaraze koronavirusom u Zadarskoj županiji; Utvrđena su tri kršenja odluke, a još četiri su u provjeri

Drugi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u četvrtak u Zadarskoj županiji, a riječ je o mladiću koji je prije dva dana automobilom doputovao iz Austrije gdje je radio u jednom hotelskom kompleksu koji je u međuvremenu zatvoren zbog pandemije virusa COVID-19.

Županijski Stožer civilne zaštite objavio je to na konferenciji za novinare, navodeći da je spomenuti mladić zbog slabosti koju je osjećao posumnjao na koronavirus te se po dolasku u Zadar javio nadležnom epidemiologu.

“Odmah smo napravili test koji je pokazao da je pozitivan. Do sada je bio u kućnoj samoizolaciji s članovima obitelji s kojima nije dolazio u kontakt, jer je sumnjao da bi mogao biti zaražen. Od jutros je hospitaliziran u zadarskoj bolnici”, rekao je Alan Medić, epidemiolog zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

Nakon što je u srijedu potvrđen prvi slučaj zaraze u Zadarskoj županiji kod djevojke iz Biograda, koja se nedavno vratila iz Zanzibara, Medić je istaknuo kako je Stožer primio puno poziva zabrinutih građana koji su tvrdili da su tu djevojku vidjeli u javnosti.



Stoga je pozvao sve koji su s njom bili u bliskom kontaktu, što znači 15-ak minuta na otvorenom na manje od metar razmaka ili dva metra u zatvorenom prostoru, jave nadležnim epidemiolozima pa će im odrediti samoizolaciju. Dosad se nitko nije javio, rekao je Medić.

Načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina izvijestio je da su u posljednja 24 sata dobili 28 dojava o kršenju samoizolacije te tri dojave o kršenju odluke o zabrani rada ugostiteljskih objekata.

“Utvrđena su tri kršenja odluke, a još četiri su u provjeri. Jedan je ugostiteljski objekt prijavljen Državnom inspektoratu zbog nepridržavanja odredbi. Policija će provjeravati sve dojave o kršenju samoizolacije”, poručio je Dražina.

Ravnatelj zadarske Opće bolnice Željko Čulina rekao je kako bolnica ima 14 respiratora, 12 ih je u jedinici intenzivnog liječenja, a dva u novouređenom posebnom odjelu za virus COVID-19. Sljedeći tjedan trebala bi stići još tri respiratora.

Za liječnike koji su nedavno boravili u inozemstvu Čulina je kazao kako je jedna liječnica u samoizolaciji.

Na zadarskom području 408 ljudi je u samoizolaciji, 16 ih je testirano na koronavirus, a dva su se pokazala kao pozitivni.

Komentari