Druga smrt u danu: Poljakinja od žeđi preminula na Biokovu, HGSS izdao apel

Kao da današnji dan nije bio dovoljno grozan. Nakon što je uslijed požara na aparatu za kisik preminuo čovjek iz Novog Marofa, sada je i 50-godišnjakinja zbog žeđi preminula na Biokovu.

Akcija spašavanja

Žrtva je 50-godišnja Poljakinja, a iz HGSS-ove podružnice Makarska izdali su priopćenje u kojem kažu kako ih je ovo žestoko pogodilo, a također su i opisali akciju: “Potražna akcija HGSS Stanice Makarska”

“Težak dan za HGSS Stanicu Makarska. Dojavom preko Centra 112 primamo obavijest o nestaloj stranoj državljanki. Planinarila je sa kćerkom i njenim prijateljem iz zaseoka Vitlići prema Skywalku. Po povratku nazad u zaselak, odlučila je sjesti i odmoriti dok kćer i prijatelj odu po auto i dođu po nju.”

“Nakon što su došli, nju nisu zatekli na dogovorenom mjestu. Odmah po dojavi na teren izlazi 19 spašavatelja HGSS stanice Makarska koji pretražuju teren prema pravilima brze pretrage. Unesrećena je nađena bez svijesti, te joj je pružena prva pomoć oživljavanja, nažalost bez uspjeha.”


Apel građanima

Također je HGSS izdao apel u kojem mole građane da paze u kojim uvjetima idu planinariti jer su se ovakvi slučajevi već događali. Na primjer, prije godinu dana smrtno je stradao 40-godišnji Lukasz Dariusz Flak, poljski planinski trkač, čije tijelo nikad nije pronađen: “I ovim putem apeliramo na sve planinare kako niti jedan cilj/vrh nije vrijedan rizika koji nose visoke temperature te teška dehidracija.”

“Nažalost, još jedan život je nepovratno izgubljen zbog previda na koje HGSS neprestano upozorava. Nadamo se kako je ovo zadnje upozorenje svima koji pod svaku cijenu pokušavaju u najtežim uvjetima „osvajati“ Biokovo!”

Izjava pročelnika HGSS-a Makarske

Svoje viđenje situacije dao je i Ante Kukavica, pročelnik navedene podružnice iz Makarske koji kaže kako se ponekad pita gdje je ljudima pamet: Njih troje išli su planinariti prema Nebeskoj šetnici – Skywalku iz zaseoka Vitlići noseći sa sobom samo pet litara vode, a u takvim paklenim uvjetima i u grotlu opasne planine trebalo bi imati barem sedam litara vode po osobi.”

“U ovakvim uvjetima se ne ide na planinu! Zašto riskirate glavu za jedan posjet Skywalku? Ostanite u hotelu ili apartmanu pod klimom, iziđite na plažu i na ugodnu večernju šetnju, a posjet Biokovu odgodite kad budu bolji uvjeti za planinarenje, kad prođe ovaj toplotni val.”

“Biokovo neće nestati, bit će na istome mjestu. Život nesretne žene je izgubljen zbog gluposti, nije mi jasno da su tako nešto mogli napraviti. Da mi sad netko daje deset tisuća kuna da ovog trenutka skuterom odem s djetetom na Svetog Juru, ja bih mu rekao: ‘Ne, hvala.”

Komentari