Druga sjednica Gradske skupštine: Svađe Tomaševića i HDZ-a, smanjenje plaće Klisoviću

Danas je održana druga, ali zapravo prva sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. Dok se na prvoj skupština samo konstruirala, danas je na redu bio njen prvi pravi radni dan.

Početak sjednice

Na samom početku sjednice, mogli smo vidjeti optuživanje Tomislava Tomševića da vuče “populističke” poteze tako što smanjuje plaće dužnosnicima. Naravno, optužbe su došle od strane HDZ-a.

Uoči sjednice gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je da se nada dobroj i pozitivnoj raspravi, a očekuje da će biti drugačije s obzirom na kritike oporbe zbog zapošljavanja u Holdingu i angažiranja svojih donatora u poslovima s Gradom.

Došlo je i do određenih promjena u zastupničkim klupama. Tako će, HSLS-ova zastupnika Darka Klasića mijenjati Kristijan Jelić, a Mostova Zvonimira Troskota, koji je dan ranije zamrznuo svoj mandat, Lovro Marković.



Klisovićeva plaća

Raspravljalo se i o pročelnicima, odnosno smanjenju njihovih ureda i plaća. Smanjenje ureda Tomašević je najavljivao još u kampanji da bi krajem lipnja objavio kako će se zvati novi gradski uredi, kao i koji uredi prestaju s radom. Odlučio se na ukidanje njih 12, što treba proći na skupštini.

Fokus javnosti već je neko vrijeme bio na visokim plaćama određenih dužnosnika, a tu se istaknuo SDP-ov kandidar Joško Klisović. Nedugo nakon toga se oglasio Klisović koji je na svojem Facebooku napisao kako i sam smatra da ne treba imati već plaću od Tomaševića te da će tražiti da mu plaću, koja je inače određena “važećim propisima”, smanje.

Prihvaćen je prijedlog o smanjenju plaće predsjednika Skupštine Joška Klisovića. Glasalo je 40 zastupnika, 27 ih je bilo za, pet protiv i osam je bilo suzdržanih. Most je uputio amandman prema kojem su tražili još manju plaću za Klisovića, da bude, kako je rekao Trpimir Goluža, na razini dva prosječna mjesečna zagrebačka dohotka, odnosno oko 16.000 kuna. Većina zastupnika odbilo je da se uopće o tome raspravlja. Klisoviću će sad neto plaća iznositi oko 19.000 kuna, a trebala je biti oko 21.000.

Gradski novci

Na dnevnom redu bio je i prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Grada, a razmatrali su se i izvješća o izvršenju programa građenja komunalne infrastrukture te održavanja javnih prometnih površina, građevina i uređaja javne namjene, javne rasvjete te izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta u 2020.

Na sjednici se raspravljalo i o izvršenju programa i planova održavanja komunalne infrastrukture u gradskim četvrtima i mjesnim odborima Grada Zagreba u 2020. godini. Ti prijedlozi nisu prošli odnosno sva izvješća kojima bi se trebao odobriti rad bivše gradske uprave na čelu s Milanom Bandićem nije prihvatila većina u Skupštini.

Podrška Tomaševiću

Tu je Tomašević, neočekivano, imao podršku Domovinskog pokreta i Mosta. Zastupnik Domovinskog pokreta Slaven Dobrović je rekao: “Tomašević sa većinom ima veliku priliku ujedno i ogromnu odgovornost promijeniti način upravljanja resursima.”

“Za promjenu načina upravljanja će imati našu potporu, bit ćemo konstruktivni i podržat ćemo sve ono što budemo smatrali dobrim, ali bit ćemo kritičari kad osjetimo nesigurnost i nećkanje oko mnogih važnih odluka koje stoje pred njima. Promjene su iznimno bitne. Nismo za političko licemjerje.”

Tomašević je ovom podrškom bio prilično zadovoljan te je rekao: “Drago mi je da je prva točka jednoglasno usvojena. Konkretno, vezana uz stečajni plan za Gredelj. Taj stečaj traje 9 godina i više.”

“Sada je došlo da ide u likvidaciju i Zagreb se neće ništa naplatiti i 400 radnika gubi posao. Mi ćemo glasati za stečajni plan u kojem će Zagreb dobiti 20 posto svojih potraživanja. Ako ne bi prošao taj stečajni plan, Zagreb se ne bi uopće naplatio. Mi smo provjerili, radnici podržavaju ovaj plan.

Nastavak svađe s HDZ-om

Unatoč početnom optuživanju Tomaševića da je populist tu svađe nisu stale.Filipović je inzistirao da Tomašević kaže zašto se o tome sad raspravlja, a kad je Tomašević rekao da je to na poticaj Klisovića koji nije želio imati veću plaću od gradonačelnika, Filipović je ponovno izašao za govornicu i spočitnuo mu da nije rekao zašto se o tome raspravlja.

“Samo da prestanem drhtati od straha, da dođem k sebi” u smijehu je izjavio Tomašević za mikrofonom nakon što ga je Filipović prozivao da se opravda pred zastupnicima. Potom je ponovio ono što je rekao prvi puta.

 

Komentari