Dretar odgovorio Jeckov i poručio: HDZ-ovo Martinje iznjedrilo je korupcijsko čudovište

Davor Dretar/Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar ustvrdio je u srijedu kako predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković svojom javnom raspravom otklanjaju pozornost sa stvarnih problema, umjesto da pokrenu kvalitetne promjene.

“U trenutku kada je Domovinski pokret kretao, zvali su nas dosta posprdno politički analitičari i  kreativni novinari – ‘ekipa sa Škorinog Martinja’. Sada vidimo da ‘ekipa sa Škorinog Martinja’ u Hrvatskom saboru ima 12 zastupnika, a HDZ-ovo Martinje iznjedrilo je jedno prekrasno korupcijsko čudovište”, poručio je zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar u Hrvatskome saboru. Na samom početku izlaganja osvrnuo se i na protuhrvatske izjave SDSS-ove Dragane Jeckov.

 

“U Hrvatskoj u desetak gradova postoje ulice koje nose imena pripadnika i ideologa ustaškog pokreta, odnosno ustaških funkcionera, odnosno ratnih zločinaca, tvrdeći kako nisu ulice tako nazvane zbog zasluga tih ljudi na drugim poljima nego radi rehabilitacije ustaškog režima” rekla je Jeckov.



“Uz svo dužno poštovanje gđo. Jeckov, vi ste članica trenutne koalicije koja vlada ovom Hrvatskom državom. Nećemo razgovarati ovdje, niti ima vremena niti potrebe, o motivima koji su u stvari vas doveli za govornicu s ovom temom koju, ako ćemo iskreno, govoreći o toj pomirbi i tom nekom novom pogledu na hrvatsko-srpske odnose koje vi i vaša koalicijska stranka HDZ promovirate, onda ne razumijem čemu ovakav govor i čemu ovakav intenzitet. Vi ste na vlasti, pa provedite te promjene, a ne eto ovako s ovako s ove saborske pozornice ponovno ići izazivati iste podjele, iste frustracije kao što je nedavno i poštovana zastupnica Pejović uspjela zabljesnuti ovdje sa sjajnom tvrdnjom da je dr. Franjo Tuđman gotovo pa osuđeni ratni zločinac”, poručio je Dretar zastupnici Jeckov te dodao kako nije čuo od njene stranke u tom trenutku niti jedan prosvjed, niti jedan glas te da se očigledno nisu našli u poziciji da toj tvrdnji prigovore.

“Molim vas složite svoje stavove! Mi ćemo iz Domovinskog pokreta uvijek biti za razgovor i uvijek biti za pomirbu i zajedničku budućnost svih stanovnika ove države, ali molim vas lijepo bez povišenih tonova i naročito ovakvog optuživanja jer i vaš sunarodnjak major JNA Milan Tepić koji je u miniranju vojarne u Bjelovaru ubio 11 hrvatskih vojnika danas u Beogradu ima svoju ulicu. Molim onda jednu peticiju od vaše stranke, vašeg naroda prema srpskim vlastima u Beogradu, jer to je gotovo ista priča, ako ne i potpuno”, jasan je bio Dretar.

Predsjednik države i Predsjednik vlade zabavljaju nas dobrim skečom otklanjanja pažnje javnosti sa stvarnih problema

Dretar je komentirao kako su se u tajnovitom klubu u Slovenskoj ulici sastajali bivši i sadašnji političari, aktualni ministri i menadžeri. Kako kaže, uz iće i piće dogovarali su se poslovi, dijelile su se milijunske provizije, radili su i u doba lockdowna bez ijedne inspekcije, bilo koje vrste, dok su istovremeno propadali mali kafići, restorani, male privatne tvrtke i frizerski saloni.

“Čak je i gospodin Predsjednik Republike našao vremena da navrati u taj opskurni prostor, pa se čovjek malo družio, bacio na karte, ostalo je viška klope, uvijek je našao vremena, čini mi se, svratiti u taj prostor, ali nije našao vremena kao predsjednik Republike sudjelovati u parlamentarnim izborima kao glasač niti je našao volje doći u Sabor kao Predsjednik Republike Hrvatske na konstituirajuću sjednicu.  Očigledno, dobra riba na gradelama ima više prioriteta od rada Hrvatskog sabora i Hrvatske države. Strašno!”, komentirao je Dretar.

Raspudić: Sabor je izvlašten, odluke se donose u klubovima

Nino Raspudić (Klub Mosta) ustvrdio je kako je Hrvatski sabor kao zadnja linija obrane države i ustavnopravnog poretka izvlašten, a odluke se donose u klubovima. Zbivanja vezana uz klub u Slovenskoj podsjećaju ga, kaže, na scene iz filmova u narkokartelima, a drži i kako premijer relativizira problem korupcije.

Dalija Orešković (Klub SIP, Pametno i Glas)  donijela je na saborsku govornicu brojač novca koji je, kako je rekla, simbol ispravno prebrojanog novca, a vezano uz događaje u klubu u Slovenskoj, Orešković je rekla kako je to simbol nedodirljivosti u kojem se vrtjela para, kartala bela i mjerkale hostetse  i u kojoj su se našle dvije i pol grane vlasti uključivo i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Predsjednik Republike koji dolazi u ilegalni klub usred lockdowna bio bi u normalnoj državi opozvan, zaključila je.

Marijana Petir (Klub HDZ-a), govoreći o radu nedjeljom u trgovini, ocijenila je kako se time pogoduje velikim trgovačkim lancima na štetu malih trgovina te je navela kako radnik u trgovini u 282 radna dana kroz godinu prosječno odradi 141 prekovremeni radni sat. Nedjelja je tradicionalno da za odmor, no u Hrvatskoj trgovine mogu raditi 365 dana u godini, a rad nedjeljom uzrokuje konstantan stres i psihosomatske smetnje, upozorila je Petir.

Silvano Hrelja (Klub HSU – HSS) upozorio je na problem društveno ekonomske nejednakosti dodavši kako Sabor kao zakonodavno tijelo svojim odlukama utječe na kvalitetu života građana. U tom smislu naglasio je kako je cenzuse potrebno prilagođavati rastu troškova života kako bi se zaštitili socijalno najugroženiji poručivši kako ti zahtjevi nisu žicanje i prosjačenje. Predlaže uvođenje cenzusa u visini od 2500 kuna za samca, a 2000 kuna za člana obitelji ocijenivši kako time ne bi bio ugrožen sustav. Prijedlogom dopune zakona o HRT-u predlažu da građani s primanjima manjim od 1500 kuna ne plaćaju RTV pretplatu, a oni s primanjem do 2500 kuna plaćaju polovinu pretplate odnosno 40 kuna. To je dio naše borbe protiv siromaštva, dodao je.

Komentari