Dražen Oreščanin prihvatio Ribićev poziv na TV debatu, ali uz jedan uvijet: Javna isprika ili se vide na sudu

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas Poduzetnika, kojeg je jučer oštro prozvao sindikalist Vilim Ribić, odgovorio je danas na njegovo pismo. U njemu odgovara na Ribićeve izazove i prihvaća TV debatu, ali uz jedan uvjet. Oreščaninov odgovor prenosimo u cijelosti:

“Gospodine Ribiću,

Kao prvo bih htio reći da ste Vi započeli ovu polemiku svojom izjavom na N1 28.4. prije podne u kojoj ste rekli da su poduzetnici galamdžije i “To je jedna histerija koja ide iz poduzetničkog sektora koji ima mantru da je javna potrošnja uvijek kriva i previsoka.”

Ja sam pristojno i argumentirano odgovorio na pitanja novinara koji su me zamolili za komentar Vaših izjava, inače možete biti sigurni da ne bih smatrao potrebnim niti relevantnim da Vas na bilo koji način spominjem.



Prvo ću Vam odgovoriti na drugi izazov. Vaše tvrdnje oko kojih želite debatirati su izvađene iz konteksta i pogešne.

  1. Iritantna je neistina da Hrvatska ima prevelik broj zaposlenika u javnim i državnim službama (koje Vi u neznanju nazivate javnim sektorom), ali je jasno da mislite na one koji troše “vaše poreze”, a to su korisnici državnih i lokalnih proračuna. Vi pogrešno izjavljujete da u EU 16% zaposlenih radi u takvim službama, a kod nas 32%. Prema Eurostatu podaci govore da kod nas oko 21,2% svih zaposlenih radi u javnim i državnim službama, a u EU 25,5%

Javni sektor ne uključuje samo zaposlenike u javnim i državnim službama, nego zaposlene u svim pravnim osobama koje su u pretežnom državnom, lokalnom ili javnom vlasništvu. U javnim i državnim službama ima oko 232.000 (bez HV) prema službenim statističkim prikazima Ministarstva Uprave. U aktivnom sastavu HV ima oko 17.000 zaposlenih, a u jedinicama lokalne samouprave također oko 17.000 zaposlenih. Procjena je da u poduzećima u vlasništvu države (HEP, HŽ, Hrvatske Šume…) i u vlasništvu jedinica lokalne samouprave (Zagrebački holding, gradske plinare, vodovodi, komunalna poduzeća u gradovima i općinama…) zaposleno oko 140.000 osoba. To je ukupno oko 406.000 zaposlenih u javnom sektoru. Ukratko, možda je postotak zaposlenih u javnom sektoru posto ili dva manji od 31,7% koliko piše na Wikipediji, ali je daleko veći od 21,2%. Za detaljne kalkulacije molim Vas pročitajte nedavne tekstove relevantnih ekonomista Borisa Podobnika, Velimira Šonje ili Vuka Vukovića.

2. Neodgovorna je tvrdnja da su javne i državne službe povećale broj ljudi od 2008. do danas, a stupidna je tvrdnja da je taj broj povećan duplo. Odgovorno tvrdim da je taj broj smanjen

Da ste dobro poslušali i pročitali moje izjave, vidjeli biste i čuli da to uopće nisam izjavio. O tome možete diskutirati s onim tko je to izjavio, a ne sa mnom.

Ova dva jednostavna argumenta, od kojih se prvi temelji na službenim statistikama RH, a drugi na tome da nisam izjavio to što tvrdite, su dovoljna da uplatite stranicu oglasa u dnevnim novinama za ispriku. Time smo drugi izazov riješili.

Moram dodati da sam razočaran vokabularom koji koristite koji nije na razini osobe koja je sindikalni zastupnik znanstvenika i sveučilišnih profesora. Tu mislim na formulacije poput “Vi i Vaši pajdaši”, “ponor morala”, “Vi manipulirate građane”, “stupidna je tvrdnja”, “prepoznajem motive zbog kojih iznosite neistine”, “Kao najeklatantniji prikaz šarlatanstva izdvajam Vašu izjavu”, “Potplaćivanje rada, potkradanje države, kupaca i poslovnih partnera, onemogućavanje sindikalnog organiziranja, zastrašivanje radnika, huškanje svojih radnika protiv radnika u javnom sektoru, da biste opravdali proizvodnu nesposobnost, itd., itd. mora u budućem društvu biti relikt prošlosti.”, “rulja s ulice”.

Napisali ste da sam lažov, lopov, nemoralan, glup, šarlatan, manipulator, da potkradam kog stignem. Arsenal uvreda i kleveta koje ste iznijeli na moj račun i račun mojih prijatelja i kolega poduzetnika i naših zaposlenika je zaista nevjerojatan i možete očekivati da se uskoro vidimo ne samo na TV debati, nego i na sudu.

Što se tiče debate na televiziji, biti će mi drago da argumentirano porazgovaramo u stvarima koje Vas zanimaju. Molio bih urednike vodećih debatnih emisija na nacionalnim televizijama da nas slobodno pozovu. Prije takvog sučeljavanja, postoje dvije stvari koju trebate napraviti da biste se uopće kvalificirali za debatu sa mnom.

Prva je transparentnost. Naime, godišnji prihodi, rashodi i imovina tvrtke Poslovna inteligencija u kojoj sam suvlasnik i Predsjednik Uprave su javni podaci. Molio bih Vas objavite javno detaljne prihode, rashode i imovinu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja koji vodite, na nivou detalja kako ih prema zakonu mora objavljivati svaka privatna tvrtka, kako bismo transparentno mogli o tome razgovarati u debati. Bilo bi sjajno kada biste javno objavili i Vašu plaću, a možemo pitati i Poreznu Upravu koja će to znati.

Druga je pristojnost i dobar odgoj. Molio bih Vas da se javno ispričate za sve neosnovane uvrede koje ste u svojem tekstu iznijeli na moj račun (da Vas ne moram gledati i na sudu) te da se u javnosti obvežete da ćete se u studiju za vrijeme debate sa mnom ponašati civilizirano, bez besmislenih uvreda kojima uvijek pribjegavate kada Vam ponestane argumenata za raspravu.

Dok ne ispunite ova dva uvjeta svaka dalja diskusija je bespredmetna i neću više trošiti vrijeme na odgovaranje na Vaše provokacije, budući da imam puno posla i vrlo malo vremena za ovakve zabavne aktivnosti.

Htio bih Vam također zahvaliti, jer svaki Vaš ovakav tekst rezultira time da se više poduzetnika učlanjuje u Udrugu Glas poduzetnika, a osjeti se i porast donacija. Ovom prilikom bih pozvao sve poduzetnike, obrtnike i naše zaposlenike da se učlane.

Na kraju, moji pajdaši i rulja s ulice su me zamolili da Vam prenesem i njihove pozdrave”, napisao je Dražen Oreščanin.

Podsjetimo, jučer je Ribić uputio oštre kritike Oreščaninu zbog njegovog nastupa u medijima.

RIBIĆ ODGOVORIO PODUZETNIKU ‘Imam nekoliko prijedloga i osvrta na skandalozno nekompetentan istup Dražena Oreščanina’

Komentari