Dražen Bošnjaković Ministarstvo pravosuđa i uprave prepustio digitalnim putem Ivanu Malenici

Foto: Ministarstvo pravosuđa i uprave

I u Ministarstvu pravosuđa i uprave gotova je primopredaja dužnosti. Novoimenovani ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica razgovarao je s bivšim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem. No kako Malenica ima pozitivan nalaz na koronu, predaja dužnosti odvila se virtualno.

Nakon što je Sabor u četvrtak izglasao Vladu, stari ministri novima predaju dužnosti. Bivši ministar pravosuđa dužnost je u petak prenio bivšem ministru uprave koji je sada na čelu novog, Ministarstva pravosuđa i uprave.

Ministar Ivan Malenica primopredaji dužnosti nazočio je video linkom, budući da mu je zbog koronavirusa određena mjera samoizolacije.

Dosadašnji ministar Dražen Bošnjaković istaknuo je kako su u području pravosuđa u protekle četiri godine učinjeni značajni iskoraci, posebno kada je riječ o digitalizaciji procesa. Istaknuo je da se kontinuirano ulagalo u razvoj novih aplikacija i funkcionalnosti koje su doprinijele većoj učinkovitosti i transparentnosti.



Elektronička usluga “e-Osnivanje” putem koje je moguće osnivati najčešće oblike trgovačkog društva, implementirani je sustav povezan sa sustavom START koji omogućuje ulazak u svijet poslovanja bez potrebnog obilaska institucije te je cijeli proces digitaliziran.

Dodao je da je paketom kaznenih zakona ojačana zaštita žrtava nasilja u obitelji i zaštita određenih kategorija zanimanja za koje je utvrđena veća izloženost nasilju, s jedne strane, i javni interes za obavljanje istih, s druge strane. Navedenim paketom zakona nastavlja se provedba politike nulte tolerancije na nasilje te potvrđuje ustrajnost u borbi protiv nasilja u obitelji, kroz njegovo suzbijanje i adekvatno sankcioniranje.

Bolja javna uprava

Ministar Malenica naglasio je da pravedna država počiva na djelotvornom pravosuđu i učinkovitoj javnoj upravi, stoga će se u mandatu ove Vlade nastaviti s provedbom reformskih mjera u području pravosuđa i uprave.

Rekao je i kako mu je velika čast biti na čel u novog ministarstva te da je u oba sustava nužno napraviti značajne promjene i nastaviti s digitalizacijom procesa.

Kaže i kako će nastaviti s daljnjom provedbom reforme pravosuđa poštujući trodiobu vlasti.

“Usvojit ćemo novi Ovršni zakon, vodit ćemo beskompromisnu borbu protiv korupcije, donijeti novi zakonodavni okvir radi ubrzavanja parničnog postupka uz osnaživanje rasprave na daljinu i propisivanja okvirnih rokova za trajanje parničnog postupka, raditi na smanjenju broja neriješenih predmeta i skraćivanju trajanja sudskih postupaka”, rekao je.

“Kao što smo najavili, prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika, a broj članova predstavničkih tijela smanjiti za petinu. I dalje ćemo raditi na depolitizaciji i profesionalizaciji javne uprave, urediti sustav plaća, zapošljavanja, nagrađivanja i napredovanja“, najavio je ministar Malenica zahvalivši g. Bošnjakoviću na dosadašnjem radu, piše Dnevnik.hr.

Komentari