Dražen Biljan: Sektor ugostiteljstva je devastiran

Pixsell

Aktualnu temu otvaranja zatvorenih dijelova kafića danas su komentirali i iz Nacionalne udruge ugostitelja. O ovoj sretnoj vijesti prvi je nekoliko riječi dao Dražen Biljan.

I dalje nije dobro

Evo što je Biljan rekao: “Uspjeli smo dočekati trenutak da ponovno radimo i u zatvorenim prostorima. Moramo biti zadovoljni na neki način, ali daleko je to od potpunog zadovoljstva”, rekao je Biljan. Ipak, ne slaže se s izjavama ministra Josipa Aladrovića da, s obzirom da su ukinute mjere, nekima više nisu potrebne potpore.

“Sektor ugostiteljstva je devastiran. Isplata potpora i dalje je potrebna. Pad prometa ugostiteljskog sektora u posljednjih godinu i pol je više od 55 posto, a ove godine je između 45 i 50 posto. Da bismo sačuvali naše biznise i radna mjesta, potpore moraju ostati. Turistička sezona je našim kolegama na jadranu dala malo kisika, ali ugostiteljstvo nije samo Jadran, nego i kontinent”, kaže Biljan.

I dalje imamo pad prometa

I dok neki govore da su mjere ukinute samo da se ugostiteljima ne bi trebale više isplaćivati potpore, Biljan kaže da ne želi tako razmišljati: “Dogovor je bio da dokle god imamo pad prometa od barem 40 posto, potpore moraju biti na na snazi. Nacionalna udruga ugostitelja se i dalje zalaže za to. Potpore moraju i dalje ostati da bi se sačuvala radna mjesta.”



“Čekamo poziv ministra da i nas pozove na razgovor, da jasno kažemo svoje stavove”, rekao je Biljan. Problem je što se za promjene mjera svaki put saznaje tek nekoliko dana prije same promjene: “Trebali bismo ranije sjesti za stol da znamo što nas čeka u bliskoj budućnosti.

“Ajmo razmišljati da ukinumo mjere i sve prebacimo na osobnu odgovornost svakog pojedinca, građanina”, smatra Biljan. Na kraju, apelira na sve svoje kolege i goste da nose maske, drže razmak i poštuju sve epidemiološke mjere, piše N1.

Komentari