Dramatično porastao broj kaznenih djela obiteljskog nasilja u prošloj godini

Ilustracija Foto: Pixabay

Saborska zastupnica i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić (Most) upozorila je u četvrtak na dramatičan porast kaznenih djela obiteljskog nasilja tijekom 2020. godine.

Iznoseći najnovije podatke Ministarstva unutarnjih poslova Selak Raspudić navela je da je tijekom 2020. broj kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji i između bliskih osoba povećan za 30,5 posto.

“Sada je jasno da najteži oblici obiteljskog nasilja, kaznena djela, u doba koronakrize rastu zbog uvjeta u kojima se obitelji nalaze”, ustvrdila je Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

Posebno se spomenula područje Banovine gdje su cijele obitelji smještene u male kontejnere i pritisnute dvostrukom katastrofom, koronakrizom i potresom zbog čega, tvrdi, obiteljsko nasilje može eskalirati.



“Upozoravali smo u par navrata da je nužno djelovati preventivno, senzibilizirati i alarmirati javnost, te potaknuti snažnije institucionalno djelovanje. Međutim dramatični porast kaznenog djela obiteljskog nasilja institucije i dalje tretiraju isključivo kao dokaz uspješnog prepoznavanja obiteljskog nasilja umjesto da poduzmu konkretne mjere kojim bi se ono suzbilo”, rekla je Selak Raspudić.

Iako je smanjen broj prekršajnih djela s elementima nasilja počinjenih na štetu članova obitelji i bliskih osoba za 11,3 posto u odnosu na 2019., kao i broj žrtava prekršaja nasilja u obitelji za 7,4 posto, raste broj težih, kaznenih djela i to 39,2 posto, što znači ukupno 5524 kaznenih djela 2020. godine u odnosu na 4233 kaznenih djela 2019. godine.

Od kaznenih djela s elementima nasilja počinjenih na štetu članova obitelji i bliskih osoba, tijekom 2020. bilo je 1578 kaznenih djela nasilja u obitelji, nasuprot 1134 u 2019. Tijekom 2020. bilo je više kaznenih djela teškog teškog ubojstva i ubojstva, a više je i kaznenog djela tjelesne ozljede, 605 u 2019., za razliku od 1055 ove godine, navela je Selak Raspudić.

Dodala je kako je i dalje izrazito veliki broj recidivista i da to pokazuje da sustav ne funkcionira kako bi trebao.

Posebno je izdvojila žrtve nasilja u obitelji koje uživaju posebnu zaštitu, ranjive društvene skupine, u 2020. bilo je evidentirano 124 žrtava s invaliditetom te 1100 žrtava starije životne dobi.

Selak Raspudić komentirala je i najnovije popuštanje epidemioloških mjera ocijenivši da su rezultata političkog kalkuliranja, a ne epidemiološke situacije.

“Još jednom vidimo da su mjere isključiva posljedica predizbornog političkog kalkuliranja, a ne epidemiološke situacije. Naime, krajem siječnja dok su brojke kontinuirano opadale, nije se išlo u popuštanje mjera, dok se sada nalazimo u situaciji kada čak brojke donekle rastu, ali ipak će se otvoriti terase kafića. Očito je da se način funkcioniranja nije promijenio i da ćemo imati ista dvostruka mjerila.”, kazala je zastupnica.

Komentari