DRAMATIČAN ZAOKRET U SPLITU! Dalmatinski tajkun i kralj trgovine mijenja odluku o kandidaturi, jedna opcija postaje jača nego ikad

U Splitu se zahuktava borba za gradonačelničku fotelju i mjestima u Gradskom vijeću. Jedno od velikih iznenađenja je odluka poznatog “kralja trgovine” Tomislava Mamića da svoju podršku da nezavisnoj Branki Ramljak.

Iako se najavljivalo da će Mamić biti kandidat za gradonačelnika, u utorak je objavio da će svoju podršku dati Branki Ramljak i biti nositelj njezine liste za Gradsko vijeće. Odluka je to koja znatno miješa karte na uzavreloj splitskoj političkoj sceni, a o novoj raspodjeli snaga razgovarali smo s političkim komentatorom i kolumnistom Tomislavom Stipićem.

“Odustajanjem Tomislava Mamića od gradonačelničke utrke i podržavanjem Branke Ramljak u toj utrci očito dolazi do novog preslagivanja na splitskoj političkoj sceni. Najava da će Mamić ići s listom za gradsko vijeće pokazuje da ipak želi imati neki utjecaj u splitskoj politici. To me podsjeća na Listu Velog mista koja je svojedobno polučila dobar uspjeh u Splitu. Tandem Ramljak – Mamić može obuhvatiti jedan, do sada, nezainteresirani dio elektorata koji nisu procjenjivali da do sada trebaju izaći na izbore jer naprosto nisu imali za koga glasovati. To bi se sada moglo promijeniti, a zasigurno ovoj novoj političkoj snazi ide u prilog to što predstavljaju poduzetničko znanstveni kapacitet koji je u Splitu zapostavljen”, smatra politički komentator.

Branka Ramljak dobiva veću vidljivost

Stipić smatra kako će ova nova politička sinergija mnogima oduzeti glasove, jedan kandidat posebno će politički nastradati.



“Ne treba zanemariti ni financijske mogućnosti Mamića, sada će Branka Ramljak sigurno imati veću vidljivost. Uz ovu potporu ona bi mogla uzeti glasove Ivici Puljku i Zdeslavu Benzonu, a vrlo vjerojatno zagrabiti i u dio SDP-ovih i urbano orijentiranih HDZ-ovih birača. Ova konstelacija snaga zasigurno će najviše naštetiti Vici Mihanoviću koji je načet sumnjama u plagiranje doktorskog rada, ali ponajviše time što ga izravno ugrožava Željko Kerum koji je zapravo autentični kandidat HDZ-a”, rekao je Stipić.

Politički komentator ima svoju računicu oko mogućeg drugog kruga izbora za Split, a za to ima činjeničnu snagu.

“Nije nemoguće da u drugom krugu gledamo Ramljak i Keruma, pogotovo zato jer u Splitu birači vole promjene, niti jedan kandidat nikada nije obranio mandat.

Negativne konotacije tandema Ramljak – Mamić vidim isključivo u političkom neiskustvu. Vidjet ćemo hoće li moći plivati u nemirnom moru splitske politike”, zaključio je Tomislav Stipić.

U srijedu u jutarnjim satima Željko Kerum je poslao poruku podrške Davoru Filipoviću i HDZ-u za Zagreb i pojavile su se informacije kako bi HDZ mogao odustati od Mihanovića i podržati Keruma za Split.

 

 

 

Komentari