Dragan Primorac: Možda smo dobili prekretnicu u liječenju koronavirusa

Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice “Sveta Katarina” Dragan Primorac danas je dao intervju u kojem je govorio o velikom uspjehu koji su postigli hrvatski znanstvenici pri izvođenju jednog eksperimenta u Splitu.

Uspješni hrvatski znanstvenici

“Hrvatski znanstvenici su sudjelovali u jednom eksperimentu koji je proveden u bolnici u Splitu kod pacijenta oboljelog od Covida, uspjeh je bio odličan. Godinama u bolnici Sv. Katarina u Americi i Izraelu i proučavamo snagu iznimno utjecajnih stanica koje mi zovemo mezenhimalne matične stanice ili mezenhimalne stromalne stanice, koje možete dobiti iz niza tkiva.”

“Dobijemo ih iz masnog tkiva, koštane srži, a možete ih dobiti iz placente. Te stanice imaju nevjerojatnu moć supresije imunosnog odgovora organizma, redukcije upale, ali u konačnici regeneracije tkiva. Mi smo to koristili godinama i primijetili iznimne učinke koristeći u liječenju osteoartritisa.”

“Mi smo imali pacijenta koje je bio u teškoj kliničkoj fazi Covida-19 gdje su kolege u splitskoj bolnici napravile apsolutno sve što je bilo moguće od antiviralne terapije, suportne terapije, koristeći respirator i slično i došli su do samog zida.”



Prekretnica u liječenju covida?

“U tom trenutku su kolege zamolile, znajući da idemo paralelno Izraelci, Amerikanci i moja skupina da napravimo jedan eksperimentalni oblik liječenja u suglasnosti s Ministarstvom, bolnicom i obitelji. Zapravo mi smo koristili intravenoznu aplikaciju mezenhimalnih matičnih stanica koje smo dobili od zdravog donora.”

“Već nakon prva tri dana smo vidjeli drastično poboljšanje, a kada smo usporedili kliničku sliku i snimak CT-a ili rentgen pluća nakon sedam ili osam dana. to je bilo signifikantno poboljšanje. Pacijent je otpušten doma u dobrom je zdravstvenom stanju. I to je bio prvi slučaj koji smo objavili u časopisu Croatian medical journal.”

“Ako mi kažemo da postoji jedan odnos prema mezenhimalnim matičnim stanicama gdje ih koristimo kod pacijenata koji su u terminalnoj fazi, kontra-pitanje je koliki će biti uspjeh ako ih počnemo koristiti prije pojave citokinske oluje. Prije nego pacijent dođe na respirator, ja bih rekao fenomenalan. Možda prekretnica u liječenju Covida-19.”

Suradnja s Izraelcima

“Od 17 pacijenata 15 njih je u izvrsnom stanju, rekao je Primorac. Kakva mu je suradnja ponuđena od Izraelaca, kaže da oni imaju tehnologiju koji te stanice mogu držati sedam dana na sobnoj temperaturi i te su stanice aktivirane.

“Mnogi smatraju da je ovo najučinkovitiji lijek od početka pandemije. Vi nemate samo supresiju teške kliničke slike, ono što je značajno je regeneracija stanica i možemo ih dobiti toliko da ih možemo koristiti na stotinama pacijenata”, piše HRT.

Komentari