Dragan Lozančić ide na Pantovčak, Milanović povećava broj savjetnika

Marko Todorov / CROPIX

Izabrani predsjednik Zoran Milanović jučer je ispunio obvezu koju mu nalaže Ustav, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića pismom je izvijestio da više nije član SDP-a. U subotu se Milanović oprostio od stranke koju je vodio skoro deset godina. U utorak će položiti prisegu i od srijede mu počinje teći predsjednički mandat. Do tada će Milanović još sastaviti svoj tim savjetnika.

Gotovo je sigurno da će savjetnik predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost i obranu biti Dragan Lozančić, nekadašnji ravnatelj SOA-e, koji je s te pozicije morao otići na inzistiranje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Nikad nije razjašnjeno zbog čega je ona početkom 2016. toliko pritiskala premijera Tihomira Oreškovića da potpiše Lozančićevo razrješenje. Govorila je tada da je on bio Milanovićev privatni obavještajac, ali u detalje nije ulazila. Nešto je tek natuknula prilikom posljednje predizborne debate s Milanovićem, kada je ustvrdila da Lozančić “nije ispoštovao dogovor koji smo imali, da se odradi jedan posao koji je bio iznimno bitan za Hrvatsku”.

Među one s kojima Milanović razgovara spada i Marijan Mareković, kojem je namijenio mjesto savjetnika za branitelje, a nije još odabrao ni savjetnika za vanjsku politiku.



Osim za branitelje, Milanović će imati i savjetnike za kulturu, obrazovanje, kao i za klimu i energetiku. U tijeku su njegovi razgovori s kandidatima za ta mjesta, a za barem dva od njih spominju se ženske osobe, pa u Milanovićevom timu neće biti isključivo muškarci, piše Novi list.

Komentari