Dr. Štefančić Martić opovrgava rezultate anketa: Hrvatski liječnici žele se cijepiti, radi se o nesporazumu

HRT

Oči svijeta mjesecima su bile uprte u pronalazak cjepiva. Sad ih je na tržištu nekoliko, a u tijeku su administrativni postupci i pripreme. Dio tih priprema su i ankete među zdravstvenim djelatnicima kako bi se znalo koliko će doza za njih, kao usko vezane uz one rizične skupine, biti potrebno osigurati.

O tome je govorila dr. Vesna Štefančić Martić, predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost hrvatske liječničke komore u HRT-ovom Studiju 4, prenosi HRT 

˝Istaknula bih da nije riječ o masovnom odbijanju cjepiva. Radi se o nesporazumu, o komunikaciji koja nije u cijelosti bila definirana˝, kaže dr. Štefančić Martić.

Istaknula je da se hrvatski liječnici žele cijepiti i da prepoznaju važnost cijepljenja kao jedne od najučinkovitijih javnozdravstvenih intervencija.



˝Ono što je bio problem u ovoj konkretnoj situaciji je zapravo bilo vezano za jednu komunikacijsku barijeru. Od liječnika i drugih zdravstvenih radnika je zatraženo od strane zdravstvenih ustanova, u organizacijskom smislu, da se u vrlo kratkom roku iskaže interes za potencijalno cijepljenje˝, objašnjava dr. Štefančić Martić.

Zamislite da ste obučeni u odijelima, da radite s pacijentima oboljelim od Covida, spašavate živote i ulažete veliki trud. Koliko imate realno vremena odgovoriti u kratkom roku na nekakav upit mailom, kazala je.

˝To je zapravo posljedica jedne nedovoljno jasne komunikacije između donositelja odluka koji upravljaju organizacijom distribucije cjepiva sa zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima˝, dodaje.

Potreban je zajednički trud i jedna otvorena jasna komunikacija kako bi se interes zapravo definirao, kaže dr. Štefančić Martić i dodaje da je postotak liječnika koji se navodi kao da je odgovorio negativno zapravo samo postotak koji nije odgovorio na upit koji su zaprimili elektroničkom poštom.

˝Informacija koju ja imam je da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo kao nadležna institucija na državnoj razini uskoro objaviti informaciju o tome koliki je zapravo iskaz interesa kolega u zdravstvenom sustavu za cijepljenje. Ono što mi u Hrvatskoj liječničkoj komori zasigurno vjerujemo je da će liječnici prepoznati važnost cijepljenja kao što su to činili i do sada s cijepljenjima protiv drugih bolesti i da će na taj način svojim primjerom pokazati građanima kako treba pristupati rješavanju epidemije˝, kaže dr. Vesna Štefančić Martić.

“Vjerujem da će se veliki broj liječnika odlučiti za cijepljenje”

Hrvatska liječnička komora ulaže značajan trud da uspostavi jasne kanale komunikacije prema svojim kolegama i da ih informira o znanstveno utemeljenim, jasnim i provjerenim informacija ma o cijepljenju koje su stručne i znanstveno utemeljene

˝Vjerujem da će veliki broj liječnika koji možda sad u ovom trenutku imaju nedovoljno informacija, od Hrvatske liječničke komore i drugih dionika moći dobiti jasne informacije o cijepljenju, te se na kraju odlučiti se za cijepljenje kako bi svojim pozitivnim primjerom pokazati građanima koliko je to važno˝, podijelila je dr. Vesna Štefančić Martić za Studio 4.

Na pitanje smatra li da cijepljenje treba biti obvezno za zdravstvene djelatnike s obzirom na to da potencijalno mogu direktno ugrožavati najrizičnije skupine, dr. Vesna Štefančić Martić kaže da zdravstveni djelatnici i zdravstveni radnici rade na više razina u zdravstvenom sustavu.

˝Neki rade direktno na Covid odjelima, neki se susreću s pacijentima na različite načine, a neki uopće ne rade s pacijentima. Bitno je istaknuti da je prema objavljenim informacijama i komunikacijom unutar sustava poznato kako cijepljenje protiv Covida-19 neće biti obavezno, pa tako ne postoji informacija da bi ono bilo obavezno za određene skupine˝, kaže doktorica Štefančić Martić.

˝Liječništvo kao takvo je utemeljeno na tome da informacije kojima mi, liječnici raspolažemo i koje se trudimo saznati budu znanstvene, stručne i opravdane. Još bitnije, naši pacijenti i ljudi s kojima radimo u okruženju su oni koji smo dužni i želimo zaštititi˝, kaže dr. Štefančić Martić.

Zato smatra da je važno prenijeti građanima poruku da stručno utemeljene informacije koje liječnici dobiju zasigurno mogu pridonijeti u kreiranju njihovih odluka o potrebi i važnosti cijepljenja.

Ove godine zabilježen je povećani odaziv cijepljenja protiv gripe među općom populacijom. Zbog napora koji su uloženi u suzbijanje pandemije detaljnija analiza i podatak koliki je odaziv liječnika na cijepljenje protiv gripe nije dostupan, prenosi HRT.

Komentari