Dr. Alen Protić: stanje pacijenata koji se nalaze na respiratoru je kritično

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Prema riječima predstojnika Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje prof. dr. Alena Protića, stanje pacijenata koji se nalaze na respiratoru je kritično. Radi se osobama starije životne dobi s popratnim bolestima koje bi već danas trebale biti premještene u respiracijski centar.

Respiracijski centar koji je smješten na Klinici za neurologiju skrbit će o najtežim bolesnicima kojima je potrebno liječenje na respiratoru, kao i onima koji zahtijevaju pojačanu medicinsku skrb koja se dosad pružala u Jedinici intenzivnog liječenja na Sušaku. Osim najtežih pacijenata iz Primorsko-goranske županije, ovaj je centar namijenjen i bolesnicima s teškom kliničkom slikom iz Ličko-senjske i Istarske županije.

“Posljednjih mjesec dana formirali smo manji COVID centar u Jedinici intenzivnog liječenja na Sušaku koji ima kapacitet za troje bolesnika. Ideja nam je bila kad se kapaciteti manjeg centra popune, da se krene u otvaranje respiracijskog centra na Klinici za neurologiju gdje je već bio ovog proljeća. Na taj način oslobađamo JIL za naše ostale pacijente s drugim dijagnozama koji nisu COVID pozitivni. Za nas na Klinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje to je veliki organizacijski izazov jer formiramo novi centar”, ističe Protić za Novi list.

Protić također upozorava sve korona – skeptike na činjenicu da se iz infekcije koronavirusom može razviti ozbiljna bolest s teškim posljedicama, čak i kad su u pitanju mladi i zdravi ljudi.



Komentari