Doznajte koje će se mjere provoditi u danima koji slijede i koja je zemlja najliberalnija, a koja najstroža

Ilustracija Foto: Pixabay

Do 21. prosinca na snazi su stroge mjere. Ne rade kafići i restorani, ograničen je javni prijevoz, broj kupaca u trgovinama, srednjoškolci su na online nastavi, a nije isključeno da će se neke mjere uoči Božića još i postrožiti.

Da blagdani neće biti isti kao prijašnjih godina, slušamo od Stožera i premijera proteklih dana.

Hrvatska je i u utorak imala najvišu incidenciju u Europskoj uniji, odnosno najveći broj zaraženih na 100.000 stanovnika. Zato se za nakon 21. prosinca, kako bi se dodatno ograničila okupljanja, razmatraju nove mjere.

Pod upitnikom je i uvođenje propusnica za međužupanijsko kretanje, i to u danima oko Božića i Nove godine.



A kako će blagdane dočekati drugi Europljani?

Slovenija na Badnjak opet zatvara

Slovenija, koja također ima visoku incidenciju, nakon gotovo dva mjeseca zatvaranja počela je s popuštanjem mjera. Uspostavljen je javni prijevoz, otvoreni su frizerske saloni i cvjećarnice.

Sve to radit će do Badnjaka, a onda – opet zatvaranje. Do 4. siječnja radit će samo zdravstvene ustanove, ljekarne i trgovine s hranom.

U Italiji kretanje samo unutar općina

Italija ima oko trećinu hrvatske incidencije i od 24. prosinca do najmanje 1. siječnja kretanje će biti moguće samo unutar općina.

Povratnici iz inozemstva, morat će u karantenu na dva tjedna. Posjeti rodbini su zabranjeni, a mise polnoćke neće se održavati.

U Austriji će skijati samo domaći

U Austriji, koja ima 445 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, za Božić je dopušteno okupljanje do deset ljudi. Na Badnjak se otvaraju i skijališta, ali samo za domaće.

To namjeravaju postići strogim mjerama na granici. Do 10. siječnja svi koji se žele zadržati u Austriju moraju u desetodnevnu izolaciju.

Njemačka zatvara sve, prenosi Dnevnik.hr 

Komentari