Doznaje se kada bi moglo doći do velikog popuštanja mjera te o čemu će ovisiti jesen i iduća godina

Ilustracija Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U nedjelju je zabilježen najveći pad broja novozaraženih koronavirusom u trećem valu. Novih slučajeva bilo je 876, a udio pozitivnih među testiranima bio je 10 posto. Umrlo je 46 osoba. Neslužbeno se doznaje da se postojeće mjere neće mijenjati do 1. lipnja.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, član Vladina znanstvenog savjeta Ozren Polašek i načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac govorili su o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog’.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je da od sredine travnja bilježimo pad novooboljelih, ali da smrtnost uvijek kasni u odnosu na pojavnost bolesti tako da broj pad u smrtnosti nije tako očit iako ga možemo vidjeti u nekim pokazateljima.

“U pojavnosti bolesti je definitivno pad od 18. travnja kada je bio vrhunac bolesti i kada smo imali više od 530 prosječno dnevno novooboljelih na milijun stanovnika. Danas to iznosi 320, tako da bilježimo kontinuirani pad. To pokazuje da mjere funkcioniraju i da se dobro pripremamo za turističku sezonu”, tvrdi te smatra da će i stopa smrtnosti početi padati.



Komentari