DORH se oglasio o glavnom državnom odvjetniku koji je priznao da je mason

Goran Mehkek / CROPIX

Glavni državni odvjetnik je mason, a sada se o tome oglasio i DORH.

“Navedeni predmet nije u nadležnosti Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i meni, kao Glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske, cilj je da se sve radnje u ovom, i svakom drugom predmetu, poduzmu i provedu sukladno zakonu, a što čini svaki državnoodvjetnički dužnosnik i službenik. Ujedno, svi prikupljeni dokazi tijekom istrage bit će dostupni obrani, a ukoliko dođe do podizanja optužnice, i sudu i javnosti tijekom rasprave’’, rekao je Dražen Jelenić je.

Uz to, Jelenić je pojasnio da je masonska udruga, čiji je član, udruga građana registrirana sukladno hrvatskim zakonima i da je podatak o članstvu u toj udruzi individualna stvar svakog člana, pri čemu je samo član osobno ovlašten taj podatak učiniti javnim.

“Dužnost pomaganja među članovima nikako ne uključuje pomoć koja bi bila protuzakonita niti je bilo koji akt udruge, kodeks ili pravila o radu iznad zakona ili u suprotnosti sa zakonom te ne smije biti iznad zakona ili u suprotnosti s njim’’, zaključio je Jelenić.



Iz Državnog odvjetništva su nadodali da članstvo u toj udruzi ne stavlja Jelenića ni osobno ni kao glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske “ni u nikakav veći ili drugačiji potencijalni sukob interesa negoli, na primjer, kazneni postupci u kojima su okrivljenici ili žrtve državni odvjetnici kao članovi organizacije kojoj je na čelu’’.

Uz to, DORH je napomenuo da se Jelenić u dosadašnjem radu, do spomenutog predmeta pokušaja iznude, nije ni osobno ni kao glavni državni odvjetnik susretao s članovima udruge kao okrivljenicima ili žrtvama, “pri čemu je i tom predmetu, u mjeri u kojoj je bio upoznat i informiran, pristupio kao svakom drugom kaznenom predmetu’’.

SKANDAL U PRAVOSUĐU Jelenić potvrdio da je član masonske lože; Optužio Gabrića: Pokušavao je utjecati na tijek postupka

Komentari