Dopredsjednik udruge ugostitelja: Dobili smo obećanje da će se rješenje naći. Nije nam u cilju bankrotirati državu

Vedran Jakominić, dopredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, koji je jučer bio na sastanku s ministrima Josipom Aladrovićem, Tomislavom Ćorićem, Zdravkom Marićem i Nikolinom Brnjac te predstavnicima poduzetnika, komentirao je koji su glavni zaključci i oko čega se još trebaju dogovoriti.

“Nešto mora biti izvedivo. U javnosti je dojam da su ugostitelji jedini koji imaju poseban tretman, ali razgovarali smo o svim strukama”, rekao je Vedran Jakominić komentirajući jučerašnji sastanak predstavnika poduzetnika i ugostitelja s dijelom Vlade, i dodao:

“Hrvatska je jedina koja nije direktno pomogla poduzetnicima kroz dotacije, radi se samo o naknadama za nezaposlenost, još plaćamo sve parafiskalne namete. Prezentirali smo dva modela s kojima bi obeštećenje bilo fer. U jednom rasterećujemo državni proračun, preuzimamo obvezu da se mi zadužimo, ali za to treba porezna reforma. Drugi model je sličan njemačkom i slovenskom gdje se dio prometa protekle godine refundira tvrtkama da iz toga plate likvidnost.”

Nije nam u cilju bankrotirati državu

Na pitanje jesu li dobili jamstva, odnosno hoće li biti novaca za mjere pomoći, Jakominić odgovara: “Vlada promovira da su dali 7,5 milijardi kuna ekonomiji, a realnost je da je poduzetništvo u Vladu investiralo 80 milijardi kuna ove godine od čega je Vlada vratila manje od 10% na teren. Jučer je razgovor bio konstruktivan, nismo bili negativni ni mi ni oni. Dobili smo obećanje da će se neko rješenje naći. Bolje da svi dobijemo manje, ali da bude ravnomjerno, a ne da netko dobije, a netko ne. Danas šaljemo follow up kako smo mi čuli ono o čemu se govorilo da ne bi došlo do zabune. Nije nam u cilju bankrotirati državu.”



Kaže da se ugostitelji snalaze, no čak i da upogone dostavu i online rad, maksimalno će povući 10 do 13 posto redovnog prometa.

“Caffe barovi trenutno ne bi smjeli isporučivati ni coffe to go, to će vjerojatno preuzeti benzinske crpke, pekarnice i slično, kao u prvom zatvaranju. Podržavamo službe da prate stanje na terenu i pravedno reagiraju na nepoštene randje i protuzakonito poslovanje.”

Komentari