Dopredsjednik udruge bolničkih liječnika demantirao ministra: Brojka o oko 1100 respiratora nije točna. Mnogi su zastarjeli, otpisani…

screenshot/n1

Boris Ujević, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika, govorio o pandemiji koronavirusa, bolničkom sustavu te jesu li mjere Vlade zakašnjele.

Ministar Vili Beroš danas je bio gost N1 Televizije gdje je govorio o pandemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Također je u jednom trenutku iznio podatke o broju respiratora u Hrvatskoj te kazao kako ukupno imamo 1150 respiratora.

Ne postoje tako velike brojke

Boris Ujević, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika, komentirao je današnje izjave ministra.

“Normalno da će ministar govoriti da je sve u redu i da se ništa loše ne dešava. Što se silnih brojki tiče, one informacije koje mi imamo na terenu su daleke od onih egzaktnih brojki o kojima govori ministar”, kaže Vujević. Na pitanje naše Anke Bilić-Keserović da pojasni, odgovara sljedeće:


“Ne postoje toliko velike brojke, mnogi respiratori su zastarjeli, već su otpisani, nema ni rezervnih dijelova, niti se mogu servisirati. Tako da ta brojka o oko 1100 respiratora – po onim informacijama koje mi imamo na terenu – nije točna”, kaže.

Mjere su kasno donesene

Na pitanje misli li da su nove, strože mjere zakašnjele: “Nemam ja što misliti. Sve krovne liječničke udruge, izvršni odbori od preko 70 liječnika gdje su uključeni i epidemiolozi, i infektolozi, su 2.12. tražili od premijera i Vlade da se donesu mjere koje su – još u nešto blažem obliku – donesene jučer. Dakle, od 2.11. do 27.12., sami izračunajte koliko je to dana”, istaknuo je Ujević za N1. 

Osvrnuo se i na bolnički sustav

“Varaždin, Čakovec, Zabok i Sisak – to su bolnice koje su skoro popunjene. Ono što se stalno komunicira je uvijek ista priča – ako se ove brojke nastave, ako se ne počnu smanjivati, bolnice će se prepuniti. A bolnice koje sam nabrojao, pitanje je dana kada više neće moći primati pacijente”, kaže, pa dodaje:

“To u principu vrijedi i da KB Dubravu i po mom mišljenju bi već sada u Zagrebu trebalo početi razmišljati koja je sljedeća bolnica koja će biti covid bolnica.”

Ovo ne da kasni, nego nemam riječi o tome 

Kako komentira najavu ministra Beroša da će liječnici biti financijski nagrađeni za svoj trud i rad? “Macron je svoje liječnike i zdravstveno osoblje nagradio tamo negdje 1.5. ili 1.6. Ovo ne da kasni, nego nemam riječi za to”, oštar je Ujević.

“Koliko se ja mogu sjetiti, mi smo išli na parlamentarne izbore jer se pričalo da moramo ići sada (na ljeto, op.a.) jer je to period kada nema korone, na jesen će doći novi val. Vrlo se dobro znalo ili se bar tvrdilo da se zna da će na jesen doći novi val. Međutim, taj novi val, meni se čini, nismo dočekali onako spremni kao što svi političari tvrde da smo spremni”, dodao je.

Zaključno je kazao kako ne može komentirati za cijelu bolnicu u kojoj radi (KBC Sveti duh), ali on osobno nije primijetio smanjeni priljev pacijenata ili ljudi koji su dolaze na pregled.

Komentari