Fantastično jelo za cijelu obitelj.
Sastojci:
- 500 g očišćenog krumpira
- 100 g sira od kravljeg mlijeka
- 1 žlica maslaca
- 100 g pečenice u komadu
- 1 žličica origana
- 1/2 žličice soli
Bešamel umak:
- 2 žlice ulja
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- 500 ml mlijeka
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice muškatnog oraha
Priprema:
Krumpir oprati, oljuštiti i isjeckati na kolutiće, pa staviti u posoljenu vodu i kuhati oko sedam minuta. Krumpir ne treba biti potpuno skuhan. Procijediti ga i ostaviti sa strane.
Na umjerenoj temperaturi otopiti maslac s uljem, kada se zagrije dodati brašno i energično miješati.
Zatim dodati zagrijano mlijeko, po malo, uz stalno miješanje. Kada se umak zgusne dodati sol i muškatni orah.
Naribati sir, a pečenicu isjeckati na kockice.
Posudu za pečenje premazati maslacem, pa usipati četiri žlice bešamel umaka i lijepo rasporediti.
Zatim naredati krumpir, posoliti, pa uliti polovinu bešamel umaka preko, staviti kockice pečenice i na kraju polovicu ribanog sira. Posuti origanom.
Ponovo stavite red krumpira, pa bešamel i zatim ribanog sira.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
Dobar tek!