Donesena službena odluka o cijepljenju osoba koje su prebolile koronu, ali ne vrijedi za sve

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ravnatelj HZJZ-a komentirao je antigenske testove i cijepljenje AstraZenecom na konferenciji Stožera. 

Rekao je da su u četvrtak objavili jednu dopunu preporukama o cijepljenju protiv koronavirusa.

“Pozitivni na antigenskim testovima prihvaćaju se u bazu podataka oboljelih, ali se ne pribrajaju broju pozitivnih na PCR testovima. Prihvatili smo brze testove za prelazak granice kad je to prihvatilo više od pola europskih zemalja. Preuzeli smo i rizik jer brzi testovi nisu tako osjetljivi kao PCR, ali u zadnjih dva do tri mjeseca došlo je do poboljšanja osjetljivosti tih testova”.

Dodao je da je iskustvo Velike Britanije da nakon druge doze cjepiva AstraZenece nisu zabilježene tromboembolije.“Osoba nakon primanja prve doze cjepiva koja u međuvremenu oboli, u tom slučaju ona treba primiti drugu dozu cjepiva tri do šest mjeseci poslije preboljenja. Naša preporuka je da osobe koje su primile prvu dozu AstraZenece prime i drugu dozu. Cijepimo 12 tjedana nakon druge doze. Pitali su nas može li se taj period skratiti ako netko putuje. Preporuka je proizvođača 8 do 12 tjedana, a može i nešto ranije. Pitaju nas i o nuspojavama. Ja ovdje pročitam nuspojave koje su prijavljene HALMED-u, od 0,3 do 0,5 posto. Dakle, svaki 200. ili 300. čovjek prijavu nuspojavu, a većina su ih blage: bol, temperatura nakon cjepiva.. To nije sve. Mnogi blage nuspojave osjete, ali ih ne prijave”, objašnjava.

Istaknuo je da se zbog toga ne treba zabrinjavatij jer je ta reakcija dokaz da se u organizmu nešto dešava. “To je normalno i događa se i kod većine drugih cjepiva.

Cijepljenje osoba koje su prebolile koronu

“Osobe koje su preboljele covid trebaju se cijepiti s jednom dozom. Druga doza nakon preboljenja ne doprinosi razini imunosti, to je pokazano istraživanjem profesorice Markotić. Ovo je sad službena odluka. Svi koji su preboljeli bolest dobit će jednu dozu cjepiva”, poručio je.

No, to se ne odnosi na one cijepljene AstraZenecom, za njih smatramo da trebaju primiti i drugu dozu, kako dodaje, prenosi N1.

Komentari