Don Stojić im je oprostio, ali policija ne! Valentiću i Cimermanu zbog vježbanja u crkvi prijeti i zatvor

Facebook

Policija je prijavila trenere i sportske entuzijaste Marija Valentića i Šimuna Cimermana koji su odluku Stožera da teretane zatvori, a održavanje misa dozvoli i dalje, nekidan odlučili kritizirati aktivističkim performansom u crkvi svete Mati Slobode na Jarunu, u koju su nakratko ušli i počeli vježbati.

U toj su se akciji snimili te snimku i tekstualno objašnjenje onda objavili na Facebooku.

Zbog vježbanja u crkvi Valentić i Cimerman prijavljeni su po člancima 6 i 14 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, potvrđeno je Indexu iz zagrebačke policije.

Članak 6 podrazumijeva “naročito drsko i nepristojno vrijeđanje građana i narušavanje njihovog mira”, a članak 15 obuhvaća “vrijeđanje ili omalovažavanje moralnih osjećaja građana”.



Kazna za prvo djelo je od 50 do 350 njemačkih maraka (u Zakonu su kazne i dalje određene u njemačkim markama) ili zatvorska kazna od 30 dana, a za drugo 50 ili 200 njemačkih maraka ili 30 dana zatvora.

Očito nije pomogla ni javna isprika.

Don Damir Stojić im je oprostio. Ali policija očito ne:

Podsjetimo, Fitness treneri i sportski entuzijasti Mario Valentić i Šimun Cimerman su odluku Stožera da zatvori teretane, a dozvoli i dalje održavanje misa, nekidan odlučili kritizirati aktivističkim performansom u crkvi svete Mati Slobode na Jarunu.

U opisu vide akcije je stajalo:

“DOZVOLITE RAD VJEŽBALIŠTIMA U ZATVORENIM PROSTORIMA!

Bez zdravog tijela nema ni zdravog duha. Sport, vježbanje i fizička aktivnost su najbolje prevencije svih bolesti i temelj zdravog života. Zahtijevamo od Stožera civilne zaštite da promjeni svoju diskriminatornu odluku o zatvaranju hramova sporta, zdravlja i tijela i da pravilo ’25 osoba’ u zatvorenim prostorima postane važeće i za hramove tijela, a ne isključivo za duhovne hramove. U demokratskom, slobodnom i sekularnom društvu, prvotno pred Zakonima, a tek onda i pred Bogovima, svi građani moraju biti jednaki”, piše Paraf.hr

Komentari