Domovinski pokret: Zdravstveni je sustav devastiran – financijski i kadrovski. Mi želimo iznijeti strategiju za promjenu

Na današnjoj konferenciji za medije koja se bavila temom funkcioniranja hrvatskog zdravstvenog sustava, ispred Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, medijima se obratio njegov predsjednik i ugledni liječnik Milan Vrkljan.

“Domovinski pokret smatra da je zdravstvo jedna od najvažnijih tema o kojima se treba govoriti jer zdravstvo je veliki potrošač, vreća novca teška 27 milijardi kuna. Osim novaca koje zdravstvo troši, ono je i u dugu od 10 milijardi kuna – a to su tri Pelješka mosta. Iznenadila nas je činjenica da se ova tema u vrijeme predizborne kampanje nije otvarala”, rekao je Vrkljan.

Vrkljan je istaknuo kako se u zdravstvenom sustavu kroz vremensko razdoblje posljednjih Vlada SDP-a i HDZ-a – nije razvila strategija ili vizija, a na stranicama Ministarstva zdravstva i dalje stoji SDP-ov program za restrukturiranje i razvoj zdravstva koji nikada nije realiziran, što najbolje govori o tromosti, pa i nebrizi vladajućih za taj sustav.

“O tome koliko je HDZ kroz posljednje četiri godine pokazao razumijevanja za zdravstvo, najbolje govori odluka ministra Marića od prije deset dana da u njega samo ubaci 500 milijuna kuna bez sagledavanja prioriteta – to je i financijski i stručno gledano krivi smjer. Hrvatsko zdravstvo ima 20.000 postelja u bolničkom sustavu i 6.000 zaposlenih liječnika, a trebao bi se razvijati i predklinički sustav i otvarati dnevne bolnice što se sada zanemaruje”, naglasio je Vrkljan objašnjavajući kako HZZO u posljednjih deset godina nije poduzeo niti jedan korak kojim bi se potaknulo praćenje ishoda liječenja.



“Zdravstveni je sustav devastiran – financijski i kadrovski. Mi želimo iznijeti strategiju za promjenu zdravstvenog sustava – želimo da pet velikih KBC-a u Hrvatskoj budu centri zbrinjavanja za tu regiju, a unutar regija opće bolnice moraju biti u jedinstvenom sustavu koji će biti mentoriran od KBC-a. Isto tako, važno je istaknuti da smo protiv toga da netko tko ima privatnu polikliniku u isto vrijeme bude i šef zavoda ili klinike u bolničkom sustavu. To je za nas neprihvatljivo”, zaključio je Vrkljan.

Klub zastupnika Domovinskog pokreta poslao je poruku kako su stručna i financijska koordinacija zdravstvenog sustava ključne, u suprotnom će liječnici odlaziti na rad u inozemstvo jer u Hrvatskoj nisu prepoznati od sustava.

Komentari