Domovinski pokret o mogućoj kupnji polovnih borbenih aviona F3R Rafale: Najoštrije se protivimo ovakvoj odluci Vlade iz više političkih razloga

flickr

Domovinski pokret je reagirao na navode o kupnji 12 polovnih francuskih borbenih aviona F3R Rafale, a kako je neslužbeno objavio Jutarnji list optužujući Vladu RH da je okrenula leđa svojim saveznicima Amerikancima, a odlučila se na suradnju s Francuzima.

“Ako su istiniti današnji medijski napisi, Domovinski pokret se najoštrije protivi odluci Plenkovićeve Vlade o kupnji 12 polovnih vojnih borbenih zrakoplova F3R Rafale od Francuske Republike – iz više političkih razloga.

Nabavka ovakvih zrakoplova nije tek običan shopping, već je prije svega potvrđivanje strateškog vojnog i političkog savezništva između dvije države. U konkretnom slučaju, Domovinski pokret smatra da Hrvatskoj, s obzirom na okruženje i prijetnje koje stižu s istoka te posebice kontinuirano turbulentno stanje u BiH, moderno naoružanje jest potrebno pa tako i borbeni zrakoplovi, no, Hrvatska je, umjesto francuske, trebala prihvatiti američku ponudu.

Tijekom Domovinskog rata, kada je situacija u našoj državi bila najteža, visoki francuski dužnosnici nisu se pokazali kao prijatelji, a francuska vladajuća politika nije bila hrvatski saveznik. Bili su to Amerikanci, a podsjetnik na Oluju je posve dovoljan argument za takve tvrdnje. Pokojni ministar obrane Gojko Šušak, strpljivo je, zajedno s američkim kolegom i prijateljem Williamom Perryjem pod zapovjedništvom dr. Franje Tuđmana, gradio takvo savezništvo, a ono je urodilo pobjedničkim akcijama i trijumfom Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, te u konačnici – oslobođenjem teritorija kojeg je okupirao velikosrpski agresor.



Domovinski pokret ovim putem iskazuje čuđenje spram šutnje hrvatskih ratnih generala, koji nisu osjetili potrebu progovoriti, a posebno je pitanje ugrožavanja nacionalne sigurnosti te moguće netransparentnosti tijekom procesa nabave borbenih zrakoplova.

Na veze Andreja Plenkovića i Emannuela Macrona, u kontekstu tobožnje europske pomoći zbog koronakrize i milijardi koje bi trebale doći u Hrvatsku, već smo upozoravali, no sada valja postaviti pitanje – jesu li oni koji vode državu svjesni da dugoročno uništavaju hrvatsko savezništvo sa Sjedinjenim Državama, zbog usko političkih, a moguće i osobnih interesa?

Domovinski pokret uopće ne želi ulaziti u procjene kvalitete bilo kojeg borbenog zrakoplova, jer je nesumnjivo i u francuskom i u američkom slučaju, riječ o letjelicama besprijekorne kvalitete i sjajnih performansi, međutim, ovdje je ipak najbitniji strateški kontekst. Iako se trenutačni premijer voli hvaliti sjajnim diplomatskim vještinama i ovaj je put uspio dokazati da one, ili ne postoje, ili su u službi Bruxellesa i Pariza, a nikako ne hrvatskih nacionalnih interesa.

I dok se Vučićeva Srbija naoružava i ove nas je godine, prvi put nakon Oluje, pretekla po borbenoj spremnosti, Hrvatska je odlučila kupiti vojne zrakoplove od države koja je Beogradu već prodala najsuvremenije proturaketne sustave, bez obzira na to što naši istočni susjedi nisu dio NATO Saveza. S druge strane, Amerikanci su Hrvatskoj i nakon Oluje nastavili pomagati, a donacije u vojnoj opremi, borbenim helikopterima, oklopnim vozilima i obrazovanju našeg časničkog kadra – mjere se u stotinama milijuna dolara.
Nakon ovakve nesmotrene i dugoročno štetne odluke Andreja Plenkovića, potpuno je jasno da je Hrvatska, u slučaju bilo kakvog sukoba u budućnosti, za koji se nadamo da ga ipak neće biti, ponovno prepuštena sama sebi, bez ijednog prijatelja i političkog saveznika, a Hrvati u Bosni i Hercegovini na milost i nemilost susjedima koji im, svaki iz svojih razloga, nisu skloni.

Domovinski pokret poziva sve relevantne političke snage u državi da izvrše pritisak na državno vodstvo kako bi se donošenje ovako štetne odluke trenutačno zaustavilo i ponovno preispitalo. No, veliko je pitanje: ima li pilota u avionu”, stoji u objavi Domovinskog pokreta.

Vijeće za obranu dalo potporu Vladi za dovršetak odabira borbenog aviona

Komentari