Domovinski pokret čestitao Dan državnosti: Riječ je o jednome od najvažnijih datuma moderne hrvatske povijesti. Dostojno ga proslavimo

Nakon prethodno održanih slobodnih i višestranačkih demokratskih izbora povijesnog 30. svibnja 1990. godine utemeljen je prvi demokratski izabrani višestranački Hrvatski sabor.

Time je napravljen prvi korak u uspostavi moderne hrvatske države te je još jednom potvrđena povijesna uloga Hrvatskoga sabora kao kroz stoljeća hrvatske povijesti nositelja hrvatske državnosti.

30. svibnja ukinuta je jugoslavenska komunistička vladavina i započelo stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države. Riječ je o jednome od najvažnijih datuma moderne hrvatske povijesti koji je opravdano izabran za Dan državnosti koji se, posebno devedesetih godina, u narodu slavio s velikim emocijama i s velikim poštovanjem.

“Probudili smo ponos i nadu hrvatskih ljudi! Hoćemo biti svoji na svome!”, izrekao je poslije prvog zasjedanja Sabora prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman pred 200.000 ljudi okupljenih na veličanstvenoj proslavi na glavnom zagrebačkom trgu, koju su pratili i milijuni televizijskih gledatelja.



Na mukotrpnome putu do konačne slobode i samostalnosti, započetome upravo 30. svibnja, Hrvatska je bila suočena s brutalnom velikosrpskom agresijom, i zato se obilježavajući Dan državnosti posebno prisjećamo naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja čiji su životi položeni u temelje moderne hrvatske države.

Svim Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i izvan nje, svim našim sugrađankama i sugrađanima Domovinski pokret želi sretan 30. svibnja – Dan državnosti! Istaknimo ponosno zastave Republike Hrvatske na svojim domovima i dostojno proslavimo Dan državnosti!

Komentari