ZAVRŠENI PREGOVORI VLADE I SINDIKATA Jesu li postigli kompromis?

Nakon višesatnih pregovora Vlade i sindikata održanih u nedjelju, a na kojima nije postignut dogovor Vlada u sindikati nastavili su razgovore u ponedjeljak u 14.30.

Kako se neslužbeno dodaje Vlada je popustila pred zahtjevima sindikata i ponudila svoju verziju rasta koeficijenata sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca, dodatnih 1 posto u 2020. te 2 posto u 2021. godini. Do postizanja dogovora nastavlja se štrajk u svim školama u Hrvatskoj.

Sindikati uvjeravaju da nema nesloge, većina će odlučiti o ponudi bez referenduma

Uoči pregovora u Banskim dvorima sindikati su odgovarali na pitanja novinara koji su htjeli znati postoji li nesloga među sindikatima, budući da su neki najavili konzultaciju lanstva ana referendumu, a drugi ne.

Željko Stipić iz Preporoda kazao je da je svaki sindikat autonoman.

“Prema našem statutu, Glavno vijeće odlučilo je da se ide na izjašnjavanje koje traje do 19 sati, a sve ide u smjeru da ćemo i mi potpisati Temeljni kolektivni ugovor”, rekao je.

14:31 Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja također je negirao neslogu među sindikatima.



“Svaki sindikat radi po svojim pravilima. Jedno je ono što dogovorimo usmeno, a drugo ono što vidimo napismeno”, rekao je.

14:30 Igor Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja uoči sastanka je poručio da ne postoji nesloga između sindikata jer svaki ima svoj način rada.

14:22 Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec uoči sastanka je poručio kako su tijela sindikata donijela odluku.

“Naša su tijela donijela odluke i za ovakvu odluku mi ne trebamo imati izjašnjavanje“, kazao je Mihalinec.

Prije početka pregovora ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako su po svemu sudeći učitelji izborili za povećanje koeficijenata, izrazivši očekivanje da će od utorka nastava redovno krenuti.

“Po svemu sudeći i prema svim najavama ono što možemo zaključiti u ovom trenutku je da su se učitelji izborili za povećanje koeficijenata”, rekla je ministrica Divjak na Markovu trgu.

Nada se brzom rješenju

Posebni savjetnik premijera Zvonko Kusić u ponedjeljak je, uoči nastavka pregovora prosvjetnih sindikata s predstavnicima Vlade, izjavio kako se nada da će se danas ponuditi rješenje koje će prekinuti štrajk u školama. “Ja se nadam brzom rješenju”, izjavio je Kusić novinarima ispred Banskih dvora.

Posebni savjetnik Andreja Plenkovića nada se brzom rješenju u pregovorima sa sindikatima

Sindikat Preporod ide na referendumsko izjašnjavanje o vladinoj ponudi

U očekivanju nastavka pregovora Vlade i sindikata, koje je zakazano za 14.30 danas, neslužbeno doznajemo da je Vlada ponudila sindikatima rast koeficijenata i to sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca, dodatnih 1 posto u 2020. te 2 posto u 2021. godini. Do postizanja dogovora nastavlja se štrajk u svim školama u Hrvatskoj.

Željko Stipić iz sindikata Preporod rekao je kako taj sindikat ide u referendumsko izjašnjavanje o ponudi Vlade.

Sindikat Preporod ide na referendumsko izjašnjavanje o vladinoj ponudi

Komentari