Plenković u Londonu: Zaustavljanje prelaska migranata iz Turske je strateško pitanje za Europu

N1

“Suradnja između SAD-a i Europe u pogledu sigurnosti je neraskidiva i nerazdvojiva”, izjavio je Plenković nakon završetka sastanka na vrhu Sjevernoatlanskog saveza na kojem su čelnici država članica obilježili 70. obljetnicu osnutka NATO-a.

“Tu su poruku danas jasno kazali praktički svi šefovi država ili vlada i istaknuli da razvijanje strateške autonomije na razini EU-a, a to znači jačanje obrambene politike EU-a,  istodobno može i treba biti komplementarno s jačanjem europskog stupa NATO-a. To nisu procesi koji su međusobno odvojeni i izolirani, nego obrnuto”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da Hrvatska među članicama NATO-a ima jedinstveno iskustvo, od toga da je kao nečlanica NATO-a bila žrtva agresije režima Slobodana Miloševića 90-tih godina.

“Kada drugi kolege čuju te informacije o agresiji i žrtvama koje je Hrvatska pretrpjela, onda i oni mogu osvijestiti i dobiti realnu dimenziju NATO-a, što znači Savez za sigurnost, što znači njegov članak 5 i to pogotovo one zemlje koje od 1945. godine ni teoretski nisu bile u opasnosti da im se nešto takvoga dogodi”, rekao je Plenković.



Migracije iz Turske

Čelnici NATO-a odobrili su plan za poboljšanje obrane za baltičke zemlje i Poljsku. To je pitanje prije samita visilo u zraku jer je turski predsjednik Recep Tayip Erdogan tražio solidarnost za svoje jednostrane akcije protiv Kurda u Siriji kao preduvjet za potporu tom planu.

“Za nas je važno pitanje sprječavanja nezakonitih migracija preko istočnomediteranske rute. Za nas je to strateško pitanje i stoga u razgovorima koji se vode s Turskom i mi ćemo kao buduća predsjedateljica voditi računa da se nastavi aranžman koji je postignut između Turske i EU-a”, rekao je Plenković, govoreći o dogovoru po kojem Turska od EU-a dobiva znatnu financijsku pomoć za prihvat sirijskih izbjeglica.

SDP-ov opoziv Divjak pokušaj destabilizacije Vlade

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je u srijedu u Londonu najavu SDP-a da pokreće inicijativu za opoziv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, kazavši kako je to uobičajeni pokušaj oporbe da destabilizira Vladu.

“To je uobičajeno i očekivano. Oporba nastoji, po ne znam koji put destabilizirati vladu. Ono što ćemo mi napraviti jest da ćemo razgovarati s našim partnerima iz HNS-a”, rekao je Plenković, dodajući da je njegova Vlada znatno povećala plaće u prosvjeti za razliku od SDP-ove koja ih je smanjivala.

Na primjedbu novinara da nije odgovorio na pitanje hoće li braniti ministricu Divjak, Plenković je rekao da se “u ovom trenutku ne zna ima li dovoljno potpisa za pokretanje inicijative za opoziv”.

Komentari